Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати профнастил: види, плюси і мінуси, характеристика, маркування?

Одним з найпопулярніших будівельних матеріалів є профільований лист. Він використовується для різних цілей, але особливо виділяється, як покрівельний матеріал. Профнастил має безліч переваг, але не слід забувати і про недоліки. Для його правильного вибору слід проаналізувати його особливості, технічні характеристики та експлуатаційні можливості.

Застосування і особливості

Профнастил являє собою металевий (зазвичай сталевий) лист, на якому методом холодного прокату сформований поздовжній профіль прямокутної, трапецієподібної або хвилястої форми, і має захисне покриття. Завдяки видавленим ребрам матеріал придбає високу подовжню жорсткість і міцність, а покриття забезпечує стійкість до атмосферних впливів.

Профнастил VERBADOM застосовується в будівництві в якості стін господарських і виробничих споруд, для зведення парканів і різних огорож, як незнімна опалубка для фундаменту, а також для зведення допоміжних конструкцій і тимчасових перекриттів.

Особливо виділяється застосування профільованого листа для покриття односхилих, двосхилих, чотирисхилих дахів. В якості покрівельного матеріалу використовуються полегшені листи, але мають підвищену несучу здатність за рахунок висоти профілю. Він повинен перевищувати 20-21 мм.

Покрівельний профнастил застосовується при облаштуванні дахів дачних і заміських будинків, господарських будівель і гаражів, веранд, альтанок, тимчасових будівель різного типу, а також для створення навісів. Використовувати його можна при різних кутах нахилу скатів, але з виконанням важливої ​​умови: чим менше ухил, тим вище висота профілю.

Важливо! Обов'язково враховується залежність величини нахлеста листів від крутизни покрівлі.

Переваги і недоліки

Профнастил має наступні плюси:

  1. Простота і зручність монтажу. Листи мають великі розміри, при цьому можуть легко підніматися нагору без застосування підйомних механізмів. Дах можна облаштувати своїми руками, не маючи спеціальних навичок. Профнастил ріжеться і свердлиться звичайними інструментами. Застосовується стандартний кріплення.
  2. Висока поздовжня механічна міцність. Вона забезпечується профілями, які грають роль ребер жорсткості.
  3. Універсальність. Одні і ті ж листи можна використовувати для покрівлі, стін, парканів і т.д. Профнастилом можна покривати дахи різних типів, конфігурацій і ухилів.
  4. Висока стійкість до атмосферних впливів. Стійкий до сонячного ультрафіолету, сніговим та вітрових навантажень. Покриття надійно захищає метал від корозії.
  5. Довговічність. При обліку всіх вимог монтажу термін служби профнастилу перевищує 40 років.
  6. Надійний захист споруд від протікання. Цьому сприяє щільне примикання листів і монтаж з нахлестом.
  7. Екологічність. При виготовленні профнастилу не використовуються компоненти, здатні до шкідливих викидів.
  8. Пожежна безпека. Вона забезпечується негорючістю використовуваних матеріалів.
  9. Легкість. Питома вага профнастилу знаходиться в межах 5-9 кг на 1 м2.
  10. Привабливий зовнішній вигляд. Цьому сприяє широкий вибір матеріалу за кольором і формою профілю.
  11. Доступні ціни. Профнастил коштує значно дешевше багатьох покрівельних матеріалів, а простота монтажу знижує витрати на будівництво.

Треба враховувати і наявність певних мінусів матеріалу:

  1. Гучність. Під час дощу і вітру значно підвищується рівень шуму. Ця обставина вимагає установки надійної звукоізоляції при використанні для покрівлі житлових будинків.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.