Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Шкільні меблі: на що звернути увагу при виборі

Шкільних меблів, особливо учнівської, приділяється чимало уваги на законодавчому рівні: розмір парт, столів і стільців, вимоги до конструкції шаф і стелажів, підхід до матеріалу виготовлення докладно прописані в державних стандартах. І це правильно, адже учні проводять більшу частину дня в освітньому закладі. І невідповідні предмети меблювання можуть завдати значної шкоди їх здоров'ю.

ЧИМ КЕРУВАТИМУСЯ ПРИ ВИБОРІ МЕБЛІВ У ШКОЛУ

Основні документи, що регламентують вимоги до даних предметів обстановки, - ГОСТ 22046-2016 і СанПіН 2.4.2.2821-10 Розділ V. Якою має бути згідно з ними шкільні меблі, підібрати які можна на сайті https://meblix.net/?

  1. Виготовленою з безпечних матеріалів. Вимоги до них такі: не виділяти при користуванні шкідливих речовин і не мати запаху (хіба що слабко, який відразу й не помітити).
  2. Не травмонебезпечною. Для цього у шкільних стільців, столів і парт заокруглені або запилюють гострі кути, а у стільців ще і загинають вниз передній край сидіння. Також меблювання роблять такий, що відокремити якусь її частину без інструментів неможливо, - щоб учні не могли ненавмисно відірвати і впустити на себе ту чи іншу деталь.
  3. Стійкою. У предметів повинно бути досить широку основу, щоб їх не можна було перекинути без прикладання великих зусиль. Столи і стільці допускаються лише на чотирьох ніжках.
  4. Зносостійкого. Для учбових меблів підійдуть тільки міцні матеріали. Адже вона активно експлуатується, а термін служби у неї досить довгий: шафи для класів - не менше 20 років, учнівський стіл - не менш 10 років, стілець - до 5 років.
  5. Вологовідштовхувальною. Захисно-декоративні покриття предметів повинні добре протистояти рідини і не дозволяти утворюватися плям.

У ГОСТ чітко прописані вимоги до кольору лицьових поверхонь меблів для шкіл: вони повинні бути світлих відтінків, але ні в якому разі не білими. Чорний же колір дозволяється надавати шаф для навчальних посібників і підставок під техніку.З інших шкільних меблів учні найчастіше мають справу з партами, столами і стільцями. І якщо ці предмети незручні, то поганий настрій і погане самопочуття школярам забезпечені.

Щоб такого не відбувалося, держстандарт наказує виготовляти дані вироби відповідно до ростовими групами: чим вище дитина / підліток, тим вище у нього будуть стіл і стілець. Всього категорій сім. Перша - для зростання від 100 до 115 см, остання - понад 185 см.

Спинка і сидіння дозволено оббивати вінілом, шкірою або тканиною.

Такі меблі, які пропонує інтернет-магазин MEBLIX, підлягають обов'язковому маркуванню кольоровими смугами або колами - для кожної групи наказаний свій колір. Це допомагає не заплутатися в розмірах при транспортуванні або перестановці.

Стільці, парти та столи можуть бути регульованими по висоті: їх ніжки являють собою телескопічні трубки, які витягують до потрібної довжини і закріплюють спеціальними фіксаторами.

Різновиди шкільних столів

  1. Учнівські (аудиторні) - з не піднімається кришкою. Є моделі з полицею під стільницею.
  2. Креслярські - з піднімається під нахилом або з повертається кришкою.
  3. Лабораторні - з посиленим покриттям, яке витримує вплив агресивних речовин і з бортиком по краю стільниці. Потрібні на уроках хімії, фізики, біології.
  4. Комп'ютерні - з відсіком для установки системного блоку і висувною полицею під клавіатуру.
  5. Для лінгафонного кабінету - з кабінкою, що відгороджує від сусіда.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.