Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як підібрати дитячі книги

Дитяча література - одне з найважливіших і найпотужніших виховних засобів. Але ці слова справедливі лише для гарної, якісної літератури.

Як відрізнити якісне від неякісного?

В даний час видається величезна кількість дитячої літератури. Дитячі книжки продаються в книжкових магазинах, кіосках, на відкритих прилавках. Йде гостра конкуренція між виробниками дитячої літератури. У боротьбі за споживача видавці прагнуть зробити свій товар більш привабливим.

Надмірно яскраві фарби, які намагаються «перекричати одна одну», і повна зневага до особливостей сприйняття дитини, якій призначена книга. Ви можете книги оптом, підбираючи їх відповідно до віку дітей, за посиланням.

Умовно їх можна поділити на такі види:

  1. Книжки навчального призначення. Це, коли художній твір перетворюють в дидактичний посібник для дітей. Від дитини по ходу читання пропонуються завдання. Казка «Червона шапочка». На кожній сторінці годинник. Дивлячись на них, дитина вираховує, скільки часу герой казки гуляв у лісі, скільки часу знадобилося, щоб відкрити двері в бабусину хатинку і т.д. Вчитися визначати час безперечно корисне вміння. Але казку «Червона шапочка» Ш. Перро написав дітям для ознайомлення з його художнім твором.
  2. Книжки - «Умілі руки». Тут автор намагається поєднати читання з продуктивною діяльністю. Наприклад, по ходу читання - домалювати, розфарбувати, наклеїти. У казці «Дюймовочка» пропонують домалювати відсутні частини тулуба, шматок бальної сукні намалювати особа (замість нього біла пляма). Знайомство з текстом відбувається на основі незакінчених картинок. Відбувається поєднання сприйняття художньої літератури і продуктивної діяльності. В даному випадку це зовсім різні і несумісні види діяльності. На практиці ж продуктивна діяльність організовується після прочитання художнього твору. Результатом такого дієвого втручання в твір може бути руйнування поваги до книги.
  3. Книжка-іграшка. Це книжка з ігровою «добавкою», яка, як, напевно, вважає виробник, зробить книгу більш привабливою. Книга з очима. Звірі різні (заєць, вовк, лисиця, ведмідь), а очі одні і ті ж, для всіх звірів однакові. Казка «Буратіно», пісня на кожній сторінці - для чого? Звернула увагу «віддруковано в Китаї». Ігрові добавки бувають різні, але всі вони закликають дитини щось крутити, обертати, натискати. Звичайно, маленьким дітям це цікаво, дитині хочеться спробувати, що «вміє» робити книжка. Але інтерес до таких маніпуляцій, а значить і до самої книги, швидко пропадає. Літературний зміст вже не важливий.

Картинки вкрай необхідні для будь-якої дитячої книги. Але картинка повинна бути просто картинкою, а не засобом маніпуляції. А якщо ілюстрації закликають до дій, і веде увагу дитини від тексту, ця книжка вже не є книжкою, та й іграшкою для дітей вона теж не стане.

Як же вибрати справжню книгу для дітей дошкільного віку?

Книга - це не тільки текст. Книга - складний продукт поліграфічного мистецтва. До такої книги хочеться доторкнутися, розглядати її, милуватися її.

Якщо для нас, дорослих важлива така книга, що говорити про дітей?

Адже їм тільки належить входження в світ книжкової культури. І вони повинні відчути книгу, що потрапляє до них у руки, як друга, з яким цікаво проводити час. Книга, адресована дошкільнятам, вчить не тільки слухати, а й дивитися. І дитина при спілкуванні з книгою або стає культурним, або не стає. А часом набуває додатковий досвід спілкування з вульгарністю.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.