Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Яким має бути обробний стіл

У закладах громадського харчування швидкість приготування страв, а також їх якість, багато в чому залежить від наявності на кухні повного комплекту професійної меблів та інвентарю, електричних механізмів і електронних апаратів. Причому мова йде не тільки про високотехнологічні агрегати типу холодильника або варочної плити.

Велике значення має допоміжне обладнання: обробний стіл, мийка, сушарка і інші пристрої. Воно називається нейтральним, тому що перераховані предмети не мають систем для нагріву або охолодження продуктів.

Що собою являє обробний стіл

Термін «обробний стіл», крім стандартного варіанту, нерідко включає в себе і інші моделі: для м'яса, риби або овочів, кондитерський, з мийкою, для сміття і т.п. Не можна сказати, що це зовсім неправильно (наприклад, обвалювання м'яса - це один з етапів його переробки), але і не дуже точно. Щоб обрати виробничі столи та інше обладнання - переходьте на сайт primus-shop.com.ua/neitralnoe-oborudovanie.

Виробничі столи пропонуються в асортименті. Їх конструкція і матеріали виготовлення залежать від призначення. Обробний стіл для курки відрізняється від такого ж вироби для розкочування тіста тим, що для останнього потрібно кам'яна (краще мармурова) стільниця - тоді сировину не нагрівається і не прилипає до поверхні. А обробні столи для шкільної їдальні набагато ширші за ті, що застосовуються в маленьких бістро, адже обсяги робіт несумірні.

Тому краще користуватися більш простим формулюванням. Обробний стіл для кафе, їдальні або іншого підприємства громадського харчування - це конструкція на ніжках з горизонтальною робочою поверхнею. Висота її розташування зручна для ручної роботи стоячи дорослої людини (кухар 90% часу проводить на ногах). Вона відноситься до нейтрального обладнання, пристроїв для мийки, збору сміття і т.п. не має (якщо так, то це виробничий стіл іншого типу).

Призначена для механічної обробки (обробка, сортування і т.д.) сировини або напівфабрикатів. Може застосовуватися в якості підставки для настільних механізмів, а також нетривалого зберігання інвентарю та посуду. Нерідко такі столи розташовують поряд з більш складними агрегатами, щоб збільшити площу робочої поверхні.

Застосування

Столи обробні для громадського харчування використовуються в їдальнях, ресторанах, кафе та інших підприємствах, в яких організовано приготування (потокове або на замовлення) і подача готових страв для відвідувачів. Вони ж застосовуються у виробничих цехах харчових комбінатів і продуктових торгових точках.

Крім професійних кухонь, такі вироби, завдяки їх універсальності, часто ставляться в складських або підсобних приміщеннях.

Вимоги до столів

Обробні столи для їдальні або кафе, зважаючи на їх використання в харчовому виробництві, повинні відповідати відразу декільком групам вимог: технічним, ергономічним, організаційним, санітарно-гігієнічним. Стіл повинен бути:

  1. Міцним. Це стосується, як загальної конструкції, так і стільниці. Виріб зобов'язана витримувати вагу (можливо, значний) продуктів, для яких він призначений.
  2. Стійким (щоб не хитався, навіть якщо підлога не дуже рівний).
  3. Робоча поверхня - зносостійка. І щоб випадкові торкання ножем не залишали на ній глибокі подряпини.
  4. Зробленим з антикорозійних матеріалів або з аналогічним покриттям.
  5. Матеріал стільниці вибирається з таким розрахунком, щоб він був хімічно неактивним і не вбирав запахи.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.