Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Зазирнути всередину себе: як вивчали людське тіло в давнину і що нового наука може розповісти нам сьогодні

У XXI столітті лікарі і вчені володіють величезний набором інструментів і знань, які дозволяють досліджувати людини вздовж і поперек. Здавалося б, в будові Homo sapiens більше немає ніяких таємниць, проте анатоми все одно виявляють нові органи і системи. Кожне відкриття покращує якість життя людей, і, судячи з усього, нам ще довго доведеться досліджувати нашу тлінну матеріальну оболонку.

Розповідаємо, як змінювалися методи вивчення тіла, чи замінить 3D-моделювання старі добрі розтини і чому анатомія, дізнатись більше про яку можна на сайті http://anatomia.org.ua, буде актуальна завжди.

Власне тіло цікавило людини з початку часів. Найдавнішою анатомічною працею вважається єгипетський папірус Едвіна Сміта, названий так по імені британського археолога, який знайшов сувій. Він датується XVI століттям до н. е. і являє собою копію іншого манускрипту, створеного ще раніше - приблизно на початку-середині III тисячоліття до н. е. У ньому описані деякі лікувальні процедури на випадок травм, анатомічні структури (наприклад, шви черепа) і навіть магічні заклинання. Проте в цьому джерелі наводяться досить точні відомості, і згадані там методи явно застосовувалися на практиці.

В іншому документі - папірусі Еберса 1550 року до н. е. - серце вперше названо центром організму і показано його зв'язок з судинами.

Якщо в Стародавньому Єгипті «протоанатомія» була в основному описовою, то в античній Греції особливу увагу починають приділяти не тільки будові органів, але і їх функціям.

Спостереження за тілом офіційно перетворюється в науку: стародавні елліни розробляють термінологію ( «артерії», «бронхи», «амніон» і т. д. - слова грецького походження), засновують перші школи.
Вони ж починають застосовувати головний метод анатомії, який використовують і донині, - розтин. Його засновником вважають давньогрецького лікаря Герофіла. Навчальними посібниками стають тварини, а також трупи страчених злочинців.

Герофиіл належав до олександрійської медичної школи, яка існувала до III століття н. е. З поширенням християнства і поступовою заміною філософських течій релігійними це місто було названо символом стародавнього язичницького світу і до 391 році практично знищений в численних пожежах і погромах. Для наук, в тому числі анатомії і медицини, в Європі настали темні часи.

Розтини стали досить рідкісним явищем, але їх все одно проводили. Вперше офіційний дозвіл від Ватикану на цю процедуру отримав Мондіно де Луцці в 1315 році. Він же написав науковий трактат «Анатомія» (подібні роботи в Європі не з'являлися протягом декількох століть) і включив в свою працю ряд положень - часто помилкових - з творів попередників. Оскільки розтин черепа в Середні століття вироблялося вкрай рідко, опис мозку де Луцці копіює у Галена (II-III століття н. е.), А характеристика трикамерного серця (хоча у всіх ссавців воно складається з чотирьох відділів) явно запозичена з праць Арістотеля. І все ж анатомічна практика поступово поверталася в європейську науку і медицину.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.