Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Особливості тканин для спецодягу

Сучасний спецодяг виконує не тільки захисну функцію, він став по-справжньому зручним і продуманим до дрібниць. Пішов в небуття однаковий робочий одяг похмурих кольорів. Халати, комбінезони та куртки сьогодні оформляються в фірмові кольори компаній, а також забезпечуються логотипами, кишенями і аксесуарами для зручності і додаткового комфорту. Придбати тканину для спеціалізованого одягу з особливими вимогами можна в спеціалізованому інтернет-магазині delim-furniture.com.

Спецодяг: навіщо його використовують?

У відповідності зі стандартами ДСТу, спецодяг носять люди, що працюють на виробництві, в медицині, харчовій промисловості та ін. Уніформа покликана забезпечити захист від зовнішніх впливів. Наприклад, одяг медпрацівників виконує дві важливі задачі, одна з яких - захист персоналу від можливого зараження їх інфекцією, друга - захист пацієнта від внутрішньолікарняної інфекції.

До пошиття костюмів є державний регламент, тому до кожної форми пред'являються свої умови. Різні види спецодягу можна подивитися в каталогах на сайтах одягу.

Специфіка матеріалів, використовуваних при пошитті

Уніформа повинна бути пошита з міцної натуральної тканини з регламентованим складом. Головними її особливостями є зручність і функціональність. Дизайн сьогодні теж грає свою роль. Куди приємніше спілкуватися з фахівцем, на якому надітий якісний робочий одяг.

До тканин при пошитті є перелік вимог, так як вони перш за все захищають людину від передбачуваних небезпек. За умовами експлуатації всі матеріали можна розділити:

  1. з водовідштовхувальним просоченням;
  2. з щільним плетінням волокон, яке захищає від вітру;
  3. з посиленою зносостійкістю;
  4. зі стійкістю до високих і низьких температур;
  5. із захистом від пилу і бруду.

Залежно від професійної діяльності в матеріалах застосовуються спеціальні плетіння і просочення для додаткового захисту і стійкості до зовнішнього середовища.

Тканини для спецодягу: види і опис

Вибір матеріалу залежить тільки від призначення одягу. Наведемо основні види тканини і їх характеристики:

  1. Саржа. Натуральне волокно - основа тканини. В уніформі з саржі легше переносити перепад температур, шкіра в неї дихає, статична електрика не накопичується.
  2. Молескін. Тканина відмінно підійде при роботі з дрібними частинками. Вона завдяки своїй структурі не пропустить навіть найдрібнішу порошинку, при цьому її легко почистити.
  3. Сукно. Даний одяг не можна назвати комфортним, але його основна властивість - захист від іскор і бризок, що летять від розпеченого металу. У важкій промисловості щільна тканина знайшла широке застосування.
  4. Брезент. Тканина не пропускає вологу і має чудові вогнетривкі властивості.
  5. Оксфорд. Міцна тканина завдяки вплетеній профілірованній нитці. Спецодяг з оксфорда часто можна побачити на рибалок, мисливців, туристів.

Саме від правильного підбору матеріалу залежать властивості і характеристики спецодягу. Важливо цим пунктом приділити увагу.

Тканина в різних сферах діяльності

При виготовленні спецодягу важливо правильно розрахувати склад компонентів.
Наприклад, при пошитті хірургічного костюма матеріал повинен бути не дуже щільним, що не сковує рухи і нейтралізує мікроби на поверхні. Перевага віддається бавовні.

У металургійній галузі використовують тканину підвищеної щільності. Вона повинна захищати людину від перепаду температур, впливу шкідливих речовин, але при цьому давати повітрю вільно переміщатися всередині. І бавовна тут не підійде.

Є спеціальний одяг, призначений для працюючих з фарбою і шкідливими хімічними речовинами, для працюючих з електрикою. Немає універсальної тканини для спецодягу, вона підбирається кожному індивідуально.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.