Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Види сонячних електростанцій

СЕС, здатна видати потужність понад 10 кВт, може забезпечити котедж або досить великий будинок в повному обсязі - водопостачання, опалення, побутові прилади і техніка. Якщо говорити про комплектах понад 20 кВт і ще більш потужних, то число споживачів стає більше і об'єднує кілька будинків, або невелике селище.

Існують також конструкції, які належать до іншої категорії - до промислових СЕС, призначеним для постачання енергією цілі населені пункти. Розроблено чимало конструкцій таких станцій, придбати які можна на сайті https://greensystem.com.ua. Розглянемо їх докладніше:

Баштові СЕС

Сонячні електростанції баштового типу винайдені вже давно. Вони не використовують високотехнологічні методи, електроенергія виробляється паровими генераторами. Станція є поле, в центрі якого знаходиться вежа. Навколо неї щільними концентричними колами розташовані дзеркала, наведені на вершину вежі, в якій встановлений резервуар з водою. Дзеркала управляються комп'ютерною системою позиціонування, що забезпечує одночасне наведення всіх дзеркал на ємність з водою. Від цього вона нагрівається, вода перетворюється в пар і подається на турбогенератор.

СЕС на фотоелектричних модулях

Кожен елемент представляє собою одну клітинку з таким переходом, пронизану тонкими мідними проводами для зняття отриманого струму. Записи згруповані в панелі, які з'єднуються в комплект, що дозволяє забезпечувати харчування певного числа приладів споживання. Крім панелей до складу СЕС входять акумулятори, контролери та інвертори, які здійснюють управління зарядом АКБ і перетворення постійного струму акумуляторів в змінний струм напругою 220 В 50 Гц.

Сонячні електростанції тарельчатого типу

Конструкція СЕС тарельчатого типу являє собою увігнуте дзеркало, в фокусі якого розташований приймач з рідиною. Принцип дії СЕС схожий на спосіб вироблення енергії баштовими станціями. Вода в резервуарі приймача під дією сконцентрованих променів світла випаровується, пар надходить на турбогенератори і виробляє електрострум.

Аеростатні СЕС

Використовується балон аеростата, покритий фотоелектричним шаром. Піднімаючись на велику висоту, поверхня балона збирає сонячні промені. Ефективність методу досить висока, ніяких перешкод або погодних факторів на фотоелектричний шар не впливає, оскільки балон піднімається вище хмар. Збільшується час прийому світла - коли на поверхні землі вже темно, нагорі ще довго світить сонце.

З параболоциліндричними концентраторами

Це - ще один варіант станцій, що використовують енергію пара для вироблення електричного струму. На опорних конструкціях встановлюються множинні ряди довгих увігнутих дзеркал. У фокусі встановлюється труба з маслом, яке нагрівається і спрямовується в теплообмінник, де віддає теплову енергію воді, перетворюючи її в пару. Потім в дію вступають турбогенератори, що виробляють електрострум.

Комбіновані

Комбіновані СЕС включають в себе кілька різних конструктивних варіантів, що в результаті дає ефект доповнення одного типу іншим. Наприклад, використовується баштовий тип з доповненням з фотоелектричних модулів. Часто на СЕС встановлюються теплообмінники, що забезпечують гаряче водопостачання прилеглих будинків. Можливі й інші варіанти спільного використання різних пристроїв, якщо вони не заважають один одному і дозволяють отримати додаткову енергію.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.