Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Різновиди і вибір лазерного рівня і нівеліра

Точне визначення горизонталі, вертикалі і прямих кутів є важливим етапом всіх будівельних і оздоблювальних робіт. Раніше для визначення рівних ліній використовувався підручний арсенал (нитки, покриті фарбою, схили, косинці, рівні і багато іншого). Але всі ці інструменти може замінити лазерний рівень, який часто називають нівеліром, а також інша измерительная техника Sndway. Ці пристрої хоч і виконують спільну мету - створюють проекцію точної і рівної лінії, мають деякі відмінності.

Чим лазерний рівень відрізняється від нівеліра

Слово нівелір походить від такого поняття як нівелювання, що в свою чергу є важливим етапом геодезичних робіт. Він дозволяє вивчити форму рельєфу і визначити параметри місцевості за рахунок побудови висот певних точок. Такі вироби широко застосовуються при проектуванні геодезичних структур з максимальною точністю, монтажі стовпів ЛЕП, складанні прогнозу осідання об'єктів. Тобто це вимірювачі високої точності. Наприклад, у нівеліра похибка може становити не більше ± 0,1 ± 0,3 мм / м. Причому, чим вище вартість нівеліра, тим чіткішими будуть його свідчення.

Лазерний рівень може мати менший точністю. Цього цілком достатньо для побутового використання, будівництва заміських будинків, укладання кахлю, влаштування стяжки і іншого. Також рівень допоможе при позиціонуванні розеток, запобіжників. Вартість не так сильно впливає на точність даних такого рівня, зате більш дорогий рівень може виконувати додаткові функції.

Є й деякі відмінності конструкції. Наприклад, в нівелір передбачені:

  1. зорова труба;
  2. джерело випромінювання (лазерного);
  3. оптична система, за рахунок якої вибудовуються площині і лінії;
  4. механізм, який відповідає за вирівнювання в просторі;
  5. механізм управління.

Рівень володіє конструкцією з:

  1. лазерного випромінювача (може бути один або кілька);
  2. механізму управління;
  3. системи вирівнювання.

Тобто лазери є більш вузькоспеціалізованим і точним приладом, а рівень можна назвати більше побутовим (хоча є і професійні моделі). Проте, в будівельному магазині більш простий прилад іноді може називатися нівеліром.

Різновиди лазерних будівельних рівнів

Точкові

Також пристрої цього типу часто називають статичними будівник осей. Це найпростіший різновид рівнів, які працюють за рахунок системи лінз. В таких приладах відсутній оптика призматичного типу, тому світловий потік виходить досить потужним. Це пояснює і високу дальність дії приладів.

Але точкові рівні що проектують лінії, а тільки 3-5 точок, які добре видно в різних площинах. Тобто такі прилади працюють за принципом лазерної указки. Це зручно, коли робота ведеться в великому приміщенні. Також такі лазерні рівні відмінно підходять для розмітки під шпалери, кріплення та інше. Такі моделі можна назвати більше побутовими, так як на великих будівельних майданчиках їх використовують рідко.

Статичні побудовники ліній або площин

Прилади цього типу також зустрічаються в продажу під назвою крос-лайнери. У таких рівнях передбачені призми і світлодіоди, через які проходить промінь від джерела і перетворюється в потік, який видно в формі лінії на поверхні. Так як призм і світлодіодів може бути 2-3, такі прилади ще часто називають мультіпрізменний.

Ротаційні будування площин

Мають такими ж функціями і принципом роботи як і крос-лайнери, але здатні створювати розгортки на 360 . Такі моделі оснащені обертається головкою, яка перетворює промінь в площину. У ротаційних лазерних рівнях немає призменного розсіювача, тому проекція яскрава і помітна при будь-яких умовах освітлення.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.