Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як знайти мотивацію та натхнення?

Натхнення - це стан емоційного підйому, під час якого людина відчуває гостру потребу творити. Мозок наповнюють нові ідеї, образи, інсайти, організм приходить в збуджений стан, щоб скоріше втілити їх в життя. У такі моменти буквально руки сверблять щось робити.

Стан натхнення схоже на дію наркотиків. Тільки без побічних ефектів. Зате добре вивчений ефект, викликаний цим станом. Значно підвищується продуктивність діяльності, відчувається прилив сил і відкривається доступ до прихованих внутрішніх резервів.

Всупереч розхожій думці, натхнення відвідує не тільки творчих людей, таких, як Игорь Корж. Воно властиво практично для будь-якого виду діяльності. Його ще іноді називають станом потоку або ресурсним станом.

Що робити, якщо немає натхнення:

Натхнення не піддається плануванню, не вписується в розклад і не виникає після клацання пальця. Подібне до прекрасної дикої птиці: чим лютіше ви намагаєтеся схопити його за хвіст, тим далі від вас воно відлітає.

Де ж тоді його взяти, коли дуже потрібно? Є кілька психологічних хитрощів, які допоможуть обережно приманити нашу пташку і викликати бажання звити в вашому домі гніздо.

1. Працюйте

Марно сидіти склавши руки і чекати, коли натхнення раптом осяє вас. Так можна ніколи не дочекатися. Натхнення не виникає в моменти дозвільного неробства. Найчастіше воно приходить в розпал активної діяльності. Тому відсутність натхнення - не привід ухилятися від роботи.

Займайтеся своєю справою як зазвичай, вирішуйте поточні завдання. Те, що вимагає творчого пориву, можете поки що відкласти на потім і зосередитися на рутині. Якщо, наприклад, ви художник, не беріться поки за написання складної картини, займіться відпрацюванням техніки малюнка.

2. Міркуйте над проблемою

Всі знають, що Дмитро Менделєєв побачив свою знамениту таблицю уві сні. Але мало хто замислюється про те, скільки безсонних ночей він провів у думках про неї. Коли ви роздумуєте над проблемою, мозок отримує сигнал, що це дуже важливо для вас, і намагається допомогти.

Найкраще поєднати такі роздуми з помірною фізичною активністю: ходьбою, пробіжкою, плаванням. Організм прийде в тонус, кров буде краще живити мозок. Уже в процесі активного думання вас може відвідати парочка инсайтов. Тоді стан емоційного підйому не змусить себе довго чекати, адже новим ідеям потрібно буде практичне застосування. Іноді його доводиться чекати довше. Наберіться терпіння і не намагайтеся форсувати процес.

3. Записуйте свої ідеї

Заведіть блокнот і весь час носите його з собою. Іноді натхнення відвідує нас в найнесподіваніших місцях. Щоб дорогоцінний стан не пропадав дарма, записуйте все, що прийде вам в голову в ці моменти. Вимкніть внутрішнього критика і не фільтруйте потік думки. Цим ви зможете зайнятися пізніше. А поки постарайтеся зафіксувати якомога більше інформації, що виникає в свідомості. Виробіть звичку записувати свої ідеї та думки.

До речі, інформація не обов'язково повинна бути оформлена в слова. Це можуть бути зорові образи, звукові стимули, запахи, руху. Знайдіть спосіб відбити їх на папері. Потім, коли у вас буде вільний час, розберіть свої записи і виокремити те, з чим можна працювати. Якщо щось здасться вам дурним або безглуздим, не поспішайте викреслювати. Можливо, поки невідповідний час для цих ідей. Повернетеся до них пізніше, через рік або два.

4. Читайте мотивуючі книги

Якщо зібрати в одному місці всі мотивуючі книги, то набереться ціла бібліотека. Література цього жанру не дарма користується величезною популярністю. Всі великі люди знають, що мотивація - одна з головних складових успіху.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.