Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Чи шкідливо довго стояти в режимі "D" на АКПП? В якому режимі стояти на світлофорі: "D" або "P"?

Правильна експлуатація класичних "автоматів" все ще залишається предметом суперечок для багатьох водіїв. Зокрема, до цих пір немає одностайної думки про те, чи шкідлива для АКПП тривала стоянка з активним режимом D (драйв). Давайте розберемося, чи дійсно це так, а також з'ясуємо, чи потрібно переводити кулісу в режим P при зупинках і нетривалих стоянках.

Що відбувається при стоянці в режимі D?

В автоматичних коробках передач встановлено кілька соленоїдів - невеликих гідравлічних або електрогідравлічних приводів, що регулюють параметри АКПП. Частина цих соленоїдів призначена саме для перемикання між режимами P, R, N і D.

Коли ви зупиняєтеся на світлофорі в режимі "драйв", затиснувши педаль гальма, коробка не отримує ніякої шкоди. Це повинен знати кожен водій, оскільки багато хто думає, що це шкідливо навіть при нетривалих зупинках. У такому режимі трансмісійне масло повільно циркулює по контуру, але механізми коробки не діють і не відчувають навантажень. Більше інформації ви можете прочитати за посиланням на сайті topgears.com.ua/stati/sovetyi/kak-ezdit-na-avtomate.

Хтось може заперечити, що якщо масло циркулює, то воно по-любому нагрівається, а значить, режим D не так вже й нешкідливий. Однак на практиці це нагрівання настільки незначний в порівнянні з нагріванням при русі, що їм можна знехтувати.

Що відбувається при переводі коробки в режим P?

Деякі водії встановлюють режим "паркінг" навіть при зупинці на світлофорі. При цьому спрацьовує частина соленоїдів, які перенаправляють потоки масла в гідроблоків. У такому режимі навантаження дещо знижується, і багатьом здається, що таким способом можна продовжити термін служби коробки і трансмісійного масла. Здавалося б, що поганого в зайвій ощадливості, навіть якщо вона не приносить значної користі?

А погано тут те, що не отримуючи жодних переваг, такі водії постійно навантажують соленоїди. Але ці маленькі пристрої не розраховані на таку інтенсивну експлуатацію. Вони повинні спрацьовувати буквально 2-3 рази за поїздку. Якщо ж водій перемикає режими на кожному світлофорі, це призводить до передчасного зносу соленоїдів, внаслідок чого ремонт АКПП буде потрібно набагато раніше.

Висновок

В інструкції будь-якого автомобіля з АКПП не просто так написано, що не потрібно переводити коробку в режим P при нетривалих зупинках (наприклад, на світлофорах). Цей режим призначений тільки для парковки, і зловживаючи їм, водій не тільки не береже коробку, але і завдає їй додаткової шкоди. Якщо ж вам незручно тримати натиснутою педаль гальма - використовуйте режим N. Справа в тому, що коробці набагато простіше переключатися між режимами D і N, ніж між D і P.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.