Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Такі зайві предмети?

У віці 14-15 років майже кожному підлітку потрібно твердо вирішити, які навчальні дисципліни залишаться для нього «за бортом». Причому вирішити бажано до вересня, поки в групах на підготовчих курсах ще є місця. Якщо в початковій і середній школі «непотрібними» вважалися ті уроки, з якими найважче впоратися або які найменше подобаються, то в старших класах це предмети, які не пов'язані безпосередньо з обраною професією.

Навіщо потрібна алгебра, фізика 11 клас і геометрія майбутньому перекладачеві або література - фармацевту? Або, вірніше, які навички виробляються в процесі вивчення різних областей знань - і яким чином вони можуть бути корисні тим, для кого дана дисципліна не є профільною? Сьогодні абсолютно очевидно, що більшість затребуваних спеціальностей або пов'язані з управлінням і організацією, або належить до технічних. Тому спочатку давайте розберемося, чому ж не варто прогулювати ... гуманітарні предмети.

Історія, світова художня культура та суспільні науки. Вивчення цих дисциплін приносить очевидну користь: воно розширює загальний кругозір. Крім цього, воно вимагає вміння розбиратися в матеріалі, говорити на задану тему і аналізувати. Причому аналізувати минулі помилки і досягнення. Причому не тільки свої. До того ж вивчення цих предметів допомагає навчитися не тільки сприймати окремі події як взаємопов'язані і випливають одне з одного, а й розуміти глобальні процеси в політиці, економіці та культурі.

По суті, ці предмети дають навички комплексного аналізу, а як саме і в якій області їх застосовувати далі, кожен може вирішити для себе сам. Таким чином, крім розвитку здатності до грамотної комунікації, вивчення цих предметів дозволяє людям з технічним мисленням освоїти методологію багато в чому споріднену, але все ж не властиву їх «рідним» дисциплін, що часто допомагає знаходити неочевидні, але витончені рішення поставлених завдань.

Хімія, фізика, біологія та географія. Природничі науки мають традиційно прикладне значення. Можна багато говорити про важливість цих предметів для розвитку пам'яті та логіки, не кажучи вже про загальної ерудиції, але все ж варто окремо підкреслити їх прикладний характер: знаючи, що повітря може насичуватися водяною парою тільки до певної межі, ми відкриваємо двері ванної кімнати, щоб зменшити концентрацію пара в повітрі і швидше висушити одяг; знаючи, як взаємодіють лугу і кислоти, швидко надаємо допомогу при опіках одним з цих речовин або просто використовуємо це знання в кулінарії ...

Крім іншого, всім відомі фізичні закони можуть служити майже наочною моделлю для пояснення процесів, що відбуваються в інших сферах людського життя, оскільки є базовими і часто добре представимо в своїх повсякденних проявах. За аналогією з розчиненням солі в посудині з водою, коли кожна наступна ложка розчиняється повільніше попередньої, поки сіль не досягає своєї граничної концентрації в розчині і не перестає розчинятися зовсім, легко пояснити закон спадної граничної корисності в економіці.

Розглядаючи поведінку водню, який до певної межі може існувати «мирно» в складі повітря, але при підвищенні його змісту вибухає, можна зрозуміти соціальні причини революцій. Розповідями про те, як різнозаряджені частки, притягаючи, утворюють молекули, часто ілюструють другий закон діалектики Гегеля про єдність і боротьбу протилежностей. І таких аналогій може бути ще багато. Втім, не менш важливими і корисними виявляються і точні науки. Особливу увагу слід звернути на них тим, хто, ймовірно, не буде мати можливості повернутися до їх вивчення після школи.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.