Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Турбокомпресор: конструкція і принцип роботи

Турбокомпресор - це механічний пристрій, який в двигунах внутрішнього згоряння приводиться в дію власними вихлопними газами і викликає збільшення кількості повітря, що подається в циліндри за одиницю часу.

Конструкція турбокомпресора

Щоб зрозуміти принцип роботи пристрою, необхідно зупинитися на конструкційних особливостях:

  1. Турбокомпресор розділений на дві частини: турбіну і компресор. Це гарячі та холодні частини відповідно. Даний термін заснований на температурі газів, що проходять через виріб.
  2. Турбіна і компресор включають ротори, які з'єднані із загальним валом.
  3. Обидві сторони побудовані у вигляді двох корпусів у формі равликів, з'єднаних між собою.
  4. Гаряча частина є частиною системи випуску двигуна.
  5. Холодна частина, своєю чергою, є частиною системи впуску двигуна.

Турбокомпресор також містить кільця ущільнювачів, підшипники ковзання і упору і масляні канали, які конструктивно розташовані в інших частинах пристрою.

До речі, якщо вас цікавить заміна турбокомпресора в man, то радимо перейти на сайт СТО "Траксервис-Юг".

Принцип роботи турбокомпресора:

  1. Турбонагнітач приводиться в рух вихлопними газами двигуна внутрішнього згоряння, які проходять через колесо турбіни і далі виштовхуються через систему випуску відпрацьованих газів.
  2. Через вал обертання ротора турбіни передається на ротор компресора.
  3. В результаті стискається повітря, яке проходить через повітрозабірник і фільтр.
  4. Надалі повітря спрямовується прямо у впускний колектор.

Мета використання турбокомпресора

Турбокомпресор використовується для збільшення потужності двигуна внутрішнього згоряння. Це досягається саме за рахунок збільшення кількості повітря, яке надходить в циліндри за одиницю часу.

Причини заміни турбіни

Як і будь-який пристрій, турбіна з часом виходить з ладу.

Причини:

1. Нестача мастила. В результаті занадто низького тиску мастила або мінімальної кількості мастила збільшується тертя між віссю ротора і підшипником. Це призводить до зносу деталей і до перегріву осі, що може привести до її поломки.

2. Несправність рульового управління - застосовується тільки до турбокомпресорів із змінною геометрією. Згодом важелі зношуються, викликаючи поломки турбіни.

3. Витікання мастила. З'являються зазори, які згодом дозволяють мастилу просочуватися в системи випуску і впуску. Це викликає порушення роботи турбіни.

4. Вихід з ладу вакуумного приводу. Через корозію або внутрішні пошкодження він перестає реагувати. Турбіна стає несправною.

Моторне мастило для турбокомпресора має володіти необхідними властивостями. З метою безпеки необхідно використовувати мастило, рекомендоване виробником двигуна.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.