Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як розлучитися через ЗАГС в Україні

Згідно із законом, пари мають можливість подати на розлучення добровільно, або за допомогою судового позову. В останньому випадку процедура майже завжди затягується на довго.

Найшвидшим і лояльним по відношенню до сторін є перший вид розірвання шлюбу. Якщо у сім'ї немає підстав відправлятися в суд, рішення розриву обопільне, чому не зберегти мирні відносини зі своєю половинкою і не провести процедуру розлучення через РАЦС швидко і без зайвих ускладнень?

Як розлучитися через РАЦС в Україні?

Простота даного способу полягає в тому, що відпадає необхідність ходіння на розгляди в суді і очікувати протягом 2-3 місяців. З моменту як Ви зважитеся прийти в РАЦС для оформлення розлучення і до отримання свідоцтва про розірвання сімейних відносин повинен пройти 1 місяць.

Щоб розлучитися зверніться в РАЦС за місцем прописки (проживання) та подайте заяву.

Згідно процесу розірвання, подружжя проводять розірвання, заповнюючи зразок заяви про розлучення. Для кожної зі сторін є поля в документі, які слід заповнити. Якщо Ви маєте намір провести розірвання, і примирення неприпустимо, після закінчення встановленого терміну вас покличуть, щоб офіційно реєструвати розлучення в РАЦСі. Процедура передбачає оплату Держмита.

Подати документ законом дозволяється не завжди.

Обов'язковою умовою є:

  1. відсутність спільної дитини.
  2. рішення спільне і не обмежує спільні права.
  3. немає факту вагітності.
  4. спільне майно поділено чоловіком і дружиною.

У вас росте дитина? Провести процес правильно і захистити його права зможе лише суд. Суддя захистить права маленького громадянина України і не допустить їх обмеження. Ось чому розлучення громадян України з дітьми, які не досягли повноліття, заборонений законом.

Але з усіх правил існує виняток. Ви страждаєте від насильства, заподіяної іншою стороною? В такому випадку, прямуючи з особистих інтересів, розірвати сімейні стосунки реально, але вже через суд. При цьому у Вас є можливість вимагати моральну компенсацію і позбавлення чоловіка батьківських прав.

Існують і інші виключення, що вимагають судового розгляду.

Наприклад, ніхто не має заперечень проти розлучення, але друга половинка непрацездатна. Ви будете її утримувати, потрібно створити контракт і прописати в ньому розмір і порядок виплат.

Друга ситуація - не вдається досягти компромісу щодо розподілу спільного майна. Ускладнення відбуваються через те, що кожен з пари претендує на одну і ту ж річ, або хоче привласнити неподільне майно. Починаються скандали, після чого стає зрозуміло - без суду не обійтися.

Провести процедуру і заповнити бланк є можливість і у особи, яка отримала право прийняття рішення. Для цього чоловік чи жінка звертається до нотаріуса і пише заяву, що він не має ніяких претензій і дозволяє зробити процедуру довіреної особистістю. Їм ставиться підпис (в присутності уповноваженої особи), після чого відбувається нотаріальне завірення.

В якій РАЦС подавати заяву на розлучення

Подружжя, що не знайомі з СКУ, консультуються у свого юриста з такого питання: чи має вплив той фактор, куди буде поданий документ, або суть справи від вибору не зміниться? Для початку, слід пам'ятати, що не виконання хоча б однієї з умов робить звернення неможливим, і вам буде потрібно подавати судовий позов.

Різниця є. Оформити шлюб реально в кожному місті України. Але на розірвання існує обмеження - місце, до якого прив'язані боку.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.