Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Вибираємо фасадний декор правильно

Архітектурні елементи фасаду - історична спадщина класичних форм Стародавньої Греції. Класичний стиль в архітектурі актуальний завжди і вражає своєю монументальністю.

Але ми не можемо не відзначити, що архітектурні фасадні елементи з штучного каменю в правильно підібраних сполученнях чудово використовуються і в сучасних стилях, таких як гранж, лофт і неокласика.

У свою чергу декоративні елементи виконують як естетичну, так і конструктивну функції. Розбираємося в видах фасадного декору від https://fasadhouse.com.ua/eaves.html і їх особливості.

Фасадний декор з штучного каменю

Штучний камінь на основі архітектурного бетону - чудовий матеріал для виготовлення фасадного декору і відповідає всім необхідним вимогам:

  1. має велику механічну міцність і легко витримує довготривалі навантаження;
  2. стійкий до кліматичних чинників і опадам;
  3. не схильний до впливу корозії;
  4. не руйнується під впливом хімічних реагентів;
  5. завжди виглядає естетично і грунтовно;
  6. має тривалий експлуатаційний період;
  7. представлений в різних кольорах і відтінках;
  8. легко підходить для реалізації самих різних дизайнерських ідей.

Які бувають фасадні елементи? Розглянемо найпоширеніші

  1. Балюстрада- огорожу балкона, сходи, тераси, що складається з балясин (фігурних стовпчиків, що нагадують колони).
  2. Замковий камінь - клиноподібний елемент в вершині зводу або арки. Замковий камінь арки має зрозуміле і просте призначення: фіксація кам'яного склепіння, забезпечення його міцності, монолітності, надійності; декор, який визначається призначенням будови, його статусом і стилем. Іноді додається і ще одна функція - пізнавальна, коли на камені зображується герб або символ сімейного рода.амковий камінь
  3. Колона - вертикальна опорна конструкція, що складається з трьох частин: база, стовбур, капітель. Може мати невелике розширення (ентазіс) і оброблятися вертикальними жолобками (каннелюрамі).
  4. Карниз - горизонтальний виступає елемент стіни по всьому периметру будівлі, що захищає стіни будівлі від атмосферних опадів. Може бути вінчають (підпокрівельним), відокремлюючи дах від площини стіни або проміжним (міжповерховим) для поділу стіни будівлі на поверхи.
  5. Кронштейн - декоративний елемент, візуально підтримує будь-якої виступає елемент на фасаді будівлі.
  6. Пілястра- вертикальний виступ стіни, умовно зображає колону. Декоративний елемент, іноді конструктивно підсилює стіну.
  7. Розетка- архітектурно-декоративна деталь у вигляді квітки.
  8. Лиштва - декоративне обрамлення віконного або дверного отвору.

Який декор вибрати? З чого почати?

Звичайно, найкраще продумувати фасадний декор на стадії проектування будівлі, коли необхідні елементи для вас підбере архітектор.

Але що, якщо думка прикрасити фасад прийшла пізніше? Або будинок побудований давно, а так захотілося надати будівлі індивідуальності та виразності? Тут теж немає ніяких проблем. Розповідаємо основні принципи підбору фасадного декору.

Для початку визначитеся зі стилістичним оформленням всього будинку.

Класичний стиль актуальний завжди і передбачає використання всієї палітри декоративних елементів.
"Сувора" класика передбачає використання тільки основних елементів декору, таких як карнизи і наличники. Такий декор підкреслить геометричні форми будинку, але не дасть зайвої розкоші.

Нарешті, сучасні архітектурні стилі. Їх дуже багато, але об'єднує їх спільне прагнення до спрощення форм, тому при виборі декору ми рекомендуємо підтримувати таку архітектуру простими елементами без складних, рельєфних акцентів.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.