Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Квартира готельного типу (гостинка): як виглядає, плюси і мінуси

Що таке гостинки і як вони з'явилися

Квартири готельного типу (скорочено КГТ, в народі також звані «гостинками») - це особливий вид малогабаритного житла з спрощеної плануванням. КГТ дуже схожі на гуртожиток і комуналку, але мають свої ключові особливості. Гостинки розташовуються в багатоповерхових будинках, де на кожному поверсі по обидві сторони довгого коридору щільно розташовуються невеликі квартири (як кімнати в гуртожитку з коридорній системою). На одному поверсі може розташовуватися 10-50 квартир.

У нашій країні КГТ з'явилися в середині XX століття. Їх будували для працівників різних виробництв, за задумом гостинки були перехідною ланкою між гуртожитком і повноцінної квартирою. Передбачалося, що таке житло буде тимчасовим: холостим хлопцям / незаміжнім дівчатам або молодим сім'ям вистачить і невеликого приміщення, а в подальшому, коли сім'я збільшиться, буде відбуватися поліпшення житлових умов, і все отримають окремі квартири. З розпадом СРСР зникли багато заводів і фабрик, гостинки перестали бути прив'язаними до конкретних виробництв і стали звичайним товаром на ринку нерухомості.

Старі планування

Об'єкти старих планувань - це житло в 5-поверхових панельних будинках. У них немає балконів, а площа становить максимум 12 кв. метрів. Санвузол передбачений для користування мешканцями відразу декількох квартир.

Основний мінус панельних будинків полягає в тому, що розташовані з торця будівлі квартири взимку можуть промерзати. Будинки відрізняються довгими коридорами.

Нові планування

Площа квартир нових планувань становить 23-29 кв. метрів. Придбати такі можна тут: https://www.vorobievy-gory.kharkov.ua/skolko-mozhno-zarabotat-na-investicziyah-v-nedvizhimost/.

Санвузол суміщений, розташований в кожній квартирі-студії. Будинки багатоповерхові, передбачений ліфт.

Будуються такі об'єкти від ЖК "Воробйові гори", як правило, з цегли і є найбільш комфортабельними в порівнянні з гостинками старих планувань.

Види КГТ

Існує два основних види гостінок: кімнатні (відкриті) і квартирні (закриті). Відрізняються вони один від одного площею, плануванням, наявністю санвузла та кухні.

Розрізняти кімнатну і квартирну гостинки можна з точки зору їх автономності. Якщо на житлоплощі є все необхідне для життя і господар не потребує «зовнішніх зв'язках», то це квартирна гостинка закритого типу. Якщо ж чогось не вистачає і мешканцеві постійно потрібно виходити за рамки житлоплощі, де він користується загальними приміщеннями, то це кімнатна гостинка відкритого типу.

Квартирна гостинка

Площа квартирних гостінок становить не більше 25 кв. м. Складається вона з кімнати, невеликого передпокою та такої ж кухні (а іноді і одне приміщення виконує дві ці функції), санвузла. Іноді в гостинках буває балкон. Санвузол в квартирі суміщений, маленького розміру, в зв'язку з чим в ньому вміщуються тільки унітаз і сидяча ванна або душова кабіна. Таким чином на невеликій площі вміщується все найнеобхідніше. Тому гостинка закритого типу, по суті, - крихітна квартира, але з набагато більшим числом сусідів.

Кімнатна гостинка

Кімнатна гостинка менше за площею - до 18 кв. м. Вона включає в себе кімнату і маленький санвузол. Кухні в таких квартирах немає. Іноді в кімнаті бувають передбачені ніші, в які можна вмістити плиту (можливо, електричну, тому що газ в будинках з готельками є не завжди). І, розташувавши поруч з плитою маленький столик для готування, можна отримати куточок «а-ля кухня». Якщо ж розмістити кухонний мінімум в рамках житлоплощі з якихось причин не виходить, то на поверсі є загальна кухня.

У деяких кімнатних гостинках може не бути санвузла - є тільки умивальник. В цьому випадку санвузол теж загальний для всіх і розташовується на поверсі.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.