Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати твердопаливний котел

У твердопаливному котлі в якості джерела енергії використовують речовини твердої фракції, такі як вугілля, кокс, дрова, паливні брикети та пелети, торф і т. Д. Оскільки температура згоряння різних видів палива різна, то і час горіння одного завантаження, і потужність котла в великій мірі залежать від застосовуваного палива. Вологість палива також впливає на потужність котла. Тому оптимальна робота котла досягається лише при використанні зазначених вище виробником палива. Рекомендоване паливо забезпечує тривалу безвідмовну роботу. Придбати котлы на твердом топливе длительного горения можна за посиланням.

Потужність

Потужність твердопаливного котла визначається площею приміщення, що обігрівається: 1 кВт потужності на кожні 10 м2 (у разі виконаного за нормами утеплення і висоті стелі до 3 м). Якщо крім опалення планується використовувати котел для ГВП, то необхідну потужність слід збільшити на потужність бойлера ГВС.

  1. Традиційні котли являють собою модернізовану піч.
  2. Котли тривалого горіння мають топку особливого пристрою, що дозволяє спалювати паливо пошарово зверху.
  3. Газогенераторні (піролізні) котли забезпечені двома камерами: в першій відбувається розкладання палива при відносно низькій температурі, що утворюється при цьому газ згорає в другій, основній камері при високій температурі.
  4. Пелетні котли оснащуються спеціальним бункером, що подає пальне в топку, їх ККД досягає 90%.

Класифікація за матеріалом теплообмінника

Чавунні котли

- мають більший ресурс
- характеризуються високою зносостійкістю
- коштують дешевше
- чавунний теплообмінник виконується у вигляді секційної конструкції, що підвищує його

Ремонтопридатність

- важать більше сталевих
- інерційні
- мають менший ККД (при інших рівних умовах), ніж сталеві.

Сталеві котли

- завдяки низькій інерційності легше автоматизуються
- не бояться термічних ударів (попадання холодної води в розігрітий теплообмінник), від яких чавунні можуть просто зруйнуватися

- зварюються в заводських умовах і не підлягають ремонту
- при закипанні можлива розпаювання швів

Тип завантаження

автоматичний (треба контролювати)
ручний

При автоматичної завантаженні котел оснащується бункером, паливо з якого подається в котел у міру необхідності шнековим або поршневим загрузчиком, забезпечуючи режим горіння до 5 діб. Найчастіше в побутових умовах подібні пристрої використовуються з пелетними котлами.

Обсяг завантажувальної камери

Прийнято співвідносити з потужністю котла. Чим більше це відношення, тим рідше треба додавати паливо в котел. Ця характеристика змінюється від 1л / кВт для чавунних казанів до 2 л / кВт для сталевих. Час горіння одного завантаження становить від 6 годин для пелетних до двох діб для котлів тривалого горіння.

Енергонезалежні котли не вимагають для своєї роботи електрики, а тому можливості їх автоматизації вкрай обмежені. Вони забезпечуються лише термоклапаном, що регулює подачу теплоносія в систему за рахунок природної циркуляції. Такий пристрій добре працює при повній відсутності або частих відключеннях електроенергії. Даний вид обладнання представлений класичними чавунними або сталевими твердопаливними котлами, рідше котлами тривалого горіння.

Енергозалежні установки оснащені панеллю керування, можуть мати вентиляторну пальник, автоматичний розпал. До них відносяться піролізні і пелетні котли. У таких системах використовується примусова багатоконтурна циркуляція теплоносія по різнохарактерних приладів опалення, автоматика і терморегулювання, що дозволяє досягти суттєвої (до 25%) економії витрат на опалення.

Твердопаливний котел без особливих витрат можна пристосувати для роботи на газі за допомогою установки відповідної пальника. Правда, ККД у переробленого котла буде нижче, ніж у спеціалізованого.
Важливу роль в сучасних установках грають системи захисту від перегріву. У найпростішому випадку котел оснащується переключающим (відключає) клапаном, скидальним перегрітий теплоносій і подає в систему холодну воду. У більш складних пристроях є охолоджуючий теплообмінник або спеціальний бак-акумулятор.

Таким чином, вибираючи твердопаливний котел, оцінюйте його по потужності, виду основного палива, обсягом завантажувальної камери, тривалості горіння, економічності, наявності систем захисту, автоматичного відключення і сигналізації, можливості автоматизації і розширення функціональності, а також за ціною.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.