Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати сонячні батареї для дому

Сонячне світло активно використовують в якості альтернативного джерела енергії. Сонячні генератори дозволяють заощадити на комунальних платежах і здатні живити навіть цілу систему опалення. Це варіант для тих, хто хоче не залежати від центрального відключення електрики.

Зі збільшенням кількості виробників вартість сонячних панелей стає доступнішим. У нашому матеріалі - про те, як вибрати сонячні батареї для приватного будинку. Розповімо, на що звернути увагу при виборі, щоб купити сонячну електростанцію саме таку, яка вам потрібна, та розберемо популярні міфи.

Яку сонячну панель вибрати для будинку: вид системи

Стандартний комплект сонячних генераторів включає самі панелі, інвертор, контролер і акумулятор. Панелі виконують роль приймача і джерела енергії. Вони приймають сонячне світло і переробляють його в електричний сигнал, який передається на акумуляторні батареї через контролер.

АКБ з'єднані з інвертором. Він відповідає за видачу змінної напруги 220В, 50 Гц на споживачів. Надлишки електроенергії можуть передаватися в централізовану мережу. Всі елементи системи знаходяться всередині будинку. Виняток - сонячні панелі. Їх розташовують під певним кутом на даху.

Автономна

Автономні панелі забезпечують електроенергією об'єкти, які не підключені до стаціонарної мережі. Днем електропостачання отримують від панелей. В генераторах накопичується "запас" енергії. Він витрачається в темний час доби.

Мережева

Популярне назву відкритих систем - Безакумуляторна. Моделі відрізняються демократичною вартістю. Сонячні панелі забезпечують електропостачання тільки при сонячної активності (в денний час).

У темний час доби електрику споживається через інвертор, який вибирає джерело енергії з урахуванням поточного навантаження. У деяких країнах, в тому числі і в СНД, тариф на електрику вночі дешевше. Тому відкриті системи економічно виправдані.

Реверсна

Реверсні системи використовують переважно в промислових цілях. Іноді їх встановлюють для отримання та продажу електрики. Сонячні батареї виробляють енергію і відправляють її в мережу через реверсивний лічильник. Кіловати оплачуються по так званому "зеленому тарифу".

Комбінована

Комплект сонячних батарей включає самі генератори, інвертор, акумулятор і контролер. Якщо запасу акумуляторів не вистачає, додаткова потужність береться з мережі. Варіант оптимальний для приватних будинків, в яких немає резервного кількості сонячних батарей.

Різновиди сонячних панелей

Полікристалічні

Головний елемент панелей - напівпровідникові елементи полікристалічної структури. Дрібні кремнієві кристали об'єднуються в фотоелементи, що не дозволяє створити однорідну поверхню. Звідси - менший ККД - 12-17%, в той час як у монокристалічних панелей - від 20%.

Виробництво полікристалічних сонячних батарей менш складне. Ці моделі дешевше монокристалічних аналогів. З огляду на низьку ціну, можна придбати відразу кілька генераторів і домогтися того ж "вихлопу", що і у монокристалічних панелей.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.