Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як повернути голос і відновити голосові зв'язки

Голос - інструмент примхливий, і в холодну, вогку погоду його легко можуть доконати вогкість, стреси, застуди і неправильне харчування. Як повернути втрачений голос?

Чому взагалі люди втрачають голос

Зазвичай пропажа голосу, або дисфонія, виявляється вранці. У проблеми може бути безліч причин і потрібен час на їх рішення. Головний винуватець - запалення слизової оболонки гортані, або ларингіт. Голосові зв'язки збільшуються в обсязі і звук пропадає або втрачає в якості. Дійти до такого життя можна різними шляхами.

В освіті звуку беруть участь всі органи системи «вухо-горло-ніс», і якщо тут щось не ладиться, з голосом будуть проблеми. Під час застуди, ангіни, тонзиліту або бронхіту слизова гортані набрякає і пересушується. Типовий наслідок - втрата голосу. Для того, щоб позбутись цієї неприємності, можна використати gelorevoice.

Крик або довга розмова, особливо на підвищених тонах, призводять до перенапруження і травм голосових зв'язок. Восени ефект посилюється за рахунок погоди (зв'язкам шкідливі вітер і сирість) і початок опалювального сезону (голос негативно реагує на пересушене повітря).

У зоні ризику всі, хто працює голосом: адвокати, вихователі дитячих садків, лектори. Окрема розмова про вчителів - вони говорять і багато, і голосно (за статистикою на 3 децибели вище норми). Дуже ризикують співаки - у них на зв'язках в результаті постійних навантажень утворюються справжні трудові мозолі, так звані «вузлики співака» .Такі ж вузлики прикрашають зв'язки і простих любителів покричати - фоніатри називають їх «вузлики крикуна». Але як не назви, результат один - незмикання зв'язок і осиплість.

До втрати голосу можуть привести стреси і потрясіння. Згадайте фрази на кшталт «від хвилювання голос сів» або «онімів від обурення»...

Курці - часті жертви ларингіту, у них він протікає в хронічній формі. Нікотин знижує еластичність зв'язок, нагороджуючи любителів тютюну характерним «прокуреним» тембром.

Мікрочастинки пилу осідають на зв'язках і гортані, заважаючи їм нормально працювати. Так що голос можна втратити в процесі ремонту або великого прибирання. Причиною стають і відкриті вікна в квартирі, що виходять на завантажену автостраду.

Газована вода, сухарики і насіння дратують слизову горла і теж псують голос. Крім того, зашкодити зв'язкам можуть занадто гаряча або занадто холодна їжа, спеції, міцний алкоголь і навіть кава - він пересушує горло.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.