Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке криптовалюта?

Криптовалюта - це вид цифрових грошей, створених з коду. Вони функціонують автономно, поза традиційними банківськими і урядовими системами, і значно відрізняються від традиційних фіатних валют.

Криптовалюти використовують криптографію і шифрування для захисту транзакцій. Біткоїни, перша і на сьогоднішній день найвідоміша криптовалюта, була запущена в січні 2009 року. Сьогодні в інтернеті є більше 1000 інших криптовалют.

До речі, якщо вас цікавлять актуальні новини ринку криптовалют, то рекомендуємо перейти на сайт https://cryptonovunu.com.ua вже зараз.

Криптовалюти потрапляють в категорію цифрових валют, альтернативних валют і віртуальних валют. Вони спочатку були розроблені, як альтернативний спосіб оплати онлайн-транзакцій, що знаходиться за рамками впливу урядів і регулюючих органів. Замість цього криптовалютна економіка контролюється одноранговим інтернет-протоколом. Окремі одиниці виміру, що становлять криптовалюту, являють собою зашифровані рядки даних.

Біткоїн вважається першою децентралізованою криптовалютою. Як і всі криптовалюти, він управляється через базу даних транзакцій Blockchain, яка функціонує як система зберігання, шифрування і розподілу публічних записів. Біткоїн був створений Сатоші Накамото - досі невідомо, чи стосується це ім'я до окремої особи або групи розробників.

Для більшості криптовалют характерна лімітована емісія і поступове скорочення обсягів випуску. Отже, в обігу завжди буде знаходитися лише обмежена кількість одиниць валюти. Саме з цієї причини криптовалюту часто порівнюють з сировинними товарами і дорогоцінними металами.

Ключові особливості криптовалют

Існує ряд основних властивостей і ключових особливостей криптовалюти.

Криптографія

Криптовалюти використовують вдосконалені методи шифрування. Криптографія розвивалася під час Другої світової війни для поліпшення безпечних каналів зв'язку, і перетворення інформації, яка легко читається в зашифрований код. З тих пір криптографія пройшла довгий шлях, і в сучасному цифровому світі вона заснована в першу чергу на комп'ютерних технологіях і математичній теорії.

До криптовалют застосовуються два основних елементи криптографії - хешування і цифрові підписи:

  • Алгоритм гешування перевіряє цілісність даних, підтримує структуру блокчейна, кодує адреси рахунків і транзакцій. Він також генерує криптографічні головоломки, які роблять можливим майнінг.
  • Цифрові підписи дозволяють користувачеві довести, що він володіє частиною зашифрованої інформації, при цьому не розкриваючи саму інформацію. З криптовалютою ця технологія використовується для укладання фінансових угод.

Технологія блокчейн

Блокчейн - це децентралізована публічна база даних, яку можна представити у вигляді книги обліку. Записи зберігаються в хронологічному порядку і не можуть бути змінені без згоди решти мережі. Кожен "вузол" або комп'ютер, підключений до мережі, автоматично завантажує копію в блокчейн. Це дозволяє відстежувати транзакції без необхідності централізованого обліку.

Майнінг

Майнінг - це процес приєднання нових записів транзакцій у вигляді блоків до блокчейну. У підсумку, таким чином з'являються біткоїни, або будь-які інші альткоїни. Майнінг вимагає спеціального програмного забезпечення і обчислювальних потужностей, які використовуються для вирішення математичних головоломок. Чим швидше майнер вирішить завдання і підтвердить транзакцію, тим швидше він заробить свою винагороду.

Висновок: майбутнє криптовалюти

З одного боку, як і будь-який новий фінансовий інструмент, криптовалюта, перебуваючи лише на старті свого шляху, зіткнулися з безліччю проблем.

Починаючи від неприйняття і не розуміння людьми і закінчуючи обмеженнями на рівні держав і фінансових регуляторів.

З іншого боку, їх стрімкий злет і популярність відкрили світу абсолютно новий актив з величезним, практично безмежним потенціалом.

Корпорації і країни із задоволенням впроваджують криптовалюту у власну фінансову інфраструктуру, а фондові біржі та інвестиційні банки створюють на їх основі нові види контрактів.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.