Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як правильно підібрати акумулятор? Перераховуємо складові оптимального рішення

Якісний, правильно підібраний і правильно експлуатований акумулятор прослужить вам без будь-якого головного болю п'ять - сім років і навіть більше. Але для цього всі параметри акумулятора повинні точно відповідати заводським вимогам вашого автомобіля: габарити, потужність, схема розташування клем і так далі. У цій статті ми пройдемося по всьому списку.

Перед тим, як розглянути кожен з параметрів, перерахуємо, яких типів бувають акумулятори на сучасному етапі розвитку автомобілебудування.

Типи акумуляторів

Отже, все свинцево-кислотні акумулятори мають схожу будову і принцип роботи. Корпус всередині розділений на кілька частин. У кожній з таких внутрішніх секцій розташовуються пластини, які взаємодіють з кислотою і таким чином виробляється струм. Акумулятори, в яких пластини покриті кальцієм, належать до вищого сегменту. Вони стабільніше, надійніше, довговічніше і дорожче. Такі акумулятори мають на етикетці позначення Ca / Ca. Додатково, для підвищення якості в покриття можуть бути додані інші елементи: селен, срібло та ін.

Акумулятори на сайті https://www.akumexpres.com/emnist-puskovuy-strum розрізняються не тільки покриттям пластин, а й видом електроліту, який буває рідким і гелеподібним. А AGM акумулятори створені за технологією абсорбованого скловолокна і взагалі не містять електроліту. Гелевидні і AGM батареї можуть похвалитися ще більш високими експлуатаційними характеристиками. Особливо вони добре справляються з циклічним навантаженнями.

Одна з нових розробок - технологія start-stop - двигун машини кожен раз глушиться на світлофорі, тим самим заощаджуючи палива і виробляючи менше викидів в атмосферу. З роботою в такому циклі постійного запуску двигуна класичні акумулятори не зможуть. Для машин з системами start-stop були розроблені спеціальні EFB акумулятори. А найкраще - AGM, і вони відповідно дорожче.

I. Габарити

У кожного автомобіля - строго певна секція під розміщення акумулятора, що має свою глибину, ширину і висоту. Для того, щоб в майбутньому не виникло ушкоджень механічного характеру, необхідно, щоб акумулятор «сидів» щільно на своєму місці і чітко «сів» на свої місця для кріплення. Тоді він не буде битися, тертися і самостійно вібрувати.

Крім точної відповідності за габаритами, в цьому пункті звернемо увагу і на зусилля при кріпленні. Надмірні зусилля можуть може привести до появи тріщин і деформації корпусу. Якщо розмір акумулятора відповідає відведеної для нього шахті, то середнього зусилля при кріпленні достатньо, щоб акумулятор займав своє місце надійно навіть при агресивному, динамічній їзді.

Є два типи фіксації батареї: нижній і верхній. Нижнє кріплення здійснюється за допомогою так званої «спідниці», верхнє - за допомогою планки. «Спідниця» - це пластинка, яка чіпляється за спеціальні виступи на корпусі акумулятора. Верхня планка фіксує батарею за рахунок двох шпильок. Втім, будь-який акумулятор можна закріпити обома способами.

II. Схема розміщення клем

Є кілька типів проживання клем - контактних майданчиків для проведення струму. Самий поширена схема клем - верхнє розташування. Рідше клеми бувають збоку.

Для зручності розпізнавання клема «плюса» завжди крупніше. Дуже важливо не переплутати - при неправильним приєднанні можна запросто спалити автомобіль.

Акумуляторні батареї можуть мати два типи полярності: пряма (+/-) і зворотна (- / +). Широко поширена зворотна, рідше (найчастіше на автомобілях, вироблених в СНД) зустрічається пряма. Відповідно, якщо ви взяли акумулятор з не своєю схемою розташування клем, то довжини проводів може просто не вистачити для під'єднання.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.