Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке еліпсоїд і чому у нього дві назви?

Власне, офіційне найменування орбітрека - еліптичний тренажер або Elliptical Fitness Crosstrainer, під яким прототип апарату був випущений в 1995 році. За легендою, автор машини звернув увагу на траєкторію тіла своєї дочки, коли вона біжить, і задумав тренажер, який би забезпечив ідентичні рухи, але виключив непотрібне навантаження на зв'язки і суглоби від ударів ніг по твердій поверхні. Траєкторія руху - еліптична, по дузі, отже, і тренажер - еліпсоїд.

Нова «жироспалювальна машина» страшно сподобалася фітнес-аудиторії і миттєво завоювала популярність, так як дозволяла значно підвищити енерговитрати. На еліптичному тренажері (щоб обрати свою модель - тисніть сюда) ми втомлюємося приблизно так само, як і на біговій доріжці, а енергії витрачаємо більше - саме через комфортний, плавний і м'який рух. Рівномірно розподіляючи навантаження по всьому тілу, орбітрек дозволяє тренуватися частіше і довше, не «гробить» коліна і голеностоп, як біг на вулиці.

Чим орбітрек відрізняється від інших кардіотренажерів?

Чи є еліпсоїд кращою кардіомашиною для будинку - питання суб'єктивне, залежить від цілей, бажань і переваг людини, яка тренується. Об'єктивно ж його плюси і мінуси в порівнянні з аналогами такі:

  1. Тренування на степпері - це довго, нудно і не особливо ефективно, так як дане пристосування вантажить тільки ікри і трохи верхню частину ніг. За енерговитратами таке кардіо порівняно з швидкою ходьбою на вулиці. Але і плюси у степперов теж є - вони значно дешевше еліпсоїда і незрівнянно менше за габаритами.
  2. Велотренажер простий і ефективний. Якісна веломашина забезпечує високі і різноманітні навантаження, але - тільки на низ тіла. Через сидяче положення може страждати поперек, який і так є болючим місцем переважної більшості сучасних городян.
  3. Бігова доріжка дозволяє не тільки бігати, а й ходити, а ходьба - єдиний варіант кардіонавантаження для людей з високим ступенем ожиріння, хворим серцем, спиною або ногами. Але активний біг надмірно напружує коліна і стопи, особливо при зайвій вазі.
  4. І, нарешті, гребний тренажер - найбільш «чоловічий» варіант кардіо, в якому велика частина навантаження спрямована на спину, плечі і груди. За енерговитратами заняття на імітаторі веслування навіть перевершують тренування на орбітреку, однак і дуже важкі по відчуттях, вимагають зосередженості на техніці, при неправильному виконанні можуть відгукнутися болями в попереку.

Плюси еліптичного тренажера

Отже, якщо ви вирішили всерйоз займатися на орбітреку, з плином часу ви можете очікувати таких «бонусів», як:

  1. Помітне зниження жирового прошарку - за умови дотримання дієти. Заняття на еліпсоїді здатні спалити від 450 до 800 ккал на годину, в залежності від вашої ваги, віку і рівня підготовки. При цьому за рівнем засвоєння кисню орбітрек не поступається біговій доріжці, а саме від його кількості в крові залежить швидкість окислення і спалювання жиру.
  2. Відмінне опрацювання великих м'язових груп - сідниць і квадріцепса. Чим більше м'язів бере участь в русі - тим більше енерговитрати і більше катаболічних гормонів виділяється в кров.
  3. Розвиток сухожилків - наприклад, підколінних і ахіллових. Біг просто перевантажує їх, а еліпсоїд впливає більш м'яко, стимулюючи зміцнення і зростання, що дуже важливо, наприклад, для велосипедистів і марафонців.
  4. Зміцнення м'язів кори і верху тіла - преса, косих, найширших, трапеції, дельт, грудних і навіть біцепса з тріцепсом! Звичайно, при кардіонавантаженні ви не накачаєте м'язи. Але ви зможете привести їх у тонус, зробити більш витривалими, поліпшити кровообіг всього тіла, зняти втому з шиї і спини.

Ефективність цієї розминки перед силовими вправами. 5-10 хвилин заняття на орбітреку досить, щоб відмінно розігрітися перед штангою і гантелями, виключити травми не тільки низу, а й верху тіла.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.