Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

У чому небезпека жіночого алкоголізму?

Коли мова заходить про алкогольну залежність, то найчастіше мається на увазі чоловічий алкоголізм. Чоловіки частіше на увазі з цією проблемою, більше прикладів в масовій культурі саме питущих чоловіків. Жінки завжди залишалися в тіні цієї проблеми, хоча відсоток жінок, що зловживають алкоголем неминуче зростає. Якщо за статистикою раніше співвідношення жінок і чоловіків, які страждають на алкоголізм було 1:10, то зараз за деякими даними вона становить 1: 4.

Причини розвитку залежності можуть бути абсолютно будь-які:

  1. Негативна спадковість і сімейні традиції: близькі родичі, які страждають алкогольною чи якийсь інший залежністю, велика кількість алкоголю у свята, вихідні.
  2. Психоемоційні переживання, висока робоче навантаження, проблеми в родині.
  3. Самотність, спроби врятуватися від нудьги.
  4. «За компанію» з тих, хто п'є чоловіком, друзями і т.д.

Вважається, що розвиток важкої алкогольної залежності у жінок відбувається набагато швидше, ніж у чоловіків: якщо чоловікові від початку вживання до кінцевої стадії захворювання необхідно більше 10 років, то у жінок все відбувається набагато швидше - в середньому близько 5 років (пов'язано це з фізіологічними особливостями жіночого організму: ферменти печінки жінок набагато повільніше розщеплюють етанол, що призводить до швидкого пошкодження як печінки, так і інших органів при систематичному зловживанні).

Дуже часто жіночий алкоголізм виявляється на пізніх стадіях через те, що жінки вміло приховують свою залежність і схильні до алкоголізації на самоті.

Як і чоловічий, так і жіночий алкоголізм має стадійність в своєму розвитку:

1 стадія: поступово наростає толерантність до спиртного, того кількість алкоголю, що викликало ейфорію буквально недавно, вже недостатньо. З кожним разом потрібно все більше і більше до досягнення бажаного ефекту. Коло інтересів поступово звужується до одного: де і коли випити? - інші інтереси починають відходити на другий план. Поступово пропадають і захисні реакції організму на високі дози алкоголю: не виникає ні нудота, ні блювота. З'являються амнестические форми сп'яніння, загострюються негативні особистісні особливості: посилюється дратівливість, агресія.
2 стадія: на другій стадії розвивається синдром відміни (абстиненція), починають з'являтися запої, після виходу з яких можливий розвиток психотичних станів. Погіршується і зовнішній вигляд жінки, з'являється зневага гігієною, неохайний зовнішній вигляд.
3 стадія: на останній стадії з'являються незворотні зміни у внутрішніх органах, відбувається повна психічна, моральна деградація людини: зниження інтелекту, критики до своєї поведінки і стану, з'являється неконтрольована агресія, зневага моральними і етичними соціальними нормами.

Алкоголізм - важке хронічне захворювання, яке вимагає тривалого і важкого лікування (детальніше тут: http://kod.od.ua/). Першим етапом - виведення людини із запою і купірування симптомів синдрому відміни. Дана допомога може надаватися так само і на анонімних умовах. Якщо синдром відміни супроводжується розвитком галюцинацій, делірію, то необхідна спеціалізована допомога в умовах стаціонару.

Після купірування стану відміни починається довгий процес реабілітації, як соціальної, так і психологічної.

Важливу роль відіграє співтовариство АА, де люди, які зіткнулися з однаковою проблемою, підтримують і стимулюють один одного на початок нового життя, в якій немає місце алкоголю.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.