Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Криптовалюта: що це?

Термін «криптовалюта» з'явився в 2011 році завдяки статті про біткоїн (одна з криптовалют). До цього використовувався термін «електронна готівка». Так що ж таке криптовалюта?

Почнемо з визначення. Криптовалюта - це різновид цифрової валюти, облік внутрішніх розрахункових одиниць якої забезпечує децентралізована платіжна система (немає внутрішнього або зовнішнього адміністратора або будь-якого його аналога), що працює в повністю автоматичному режимі. До речі, якщо вас цікавлять криптоновини, то радимо перейти за посиланням, не гаючи часу.

Говорячи простими словами, криптовалюта - це різновид цифрових грошей, які передаються та обліковуються в автоматичному режимі без будь-якої централізованої системи. Уявити це не так уже й просто. Скажімо, в банку, якщо Ви перекидаєте гроші іншій людині, то цю операцію проводить сам банк, а Ви лише даєте йому такий запит. Також банк веде облік всіх грошових коштів на Вашому рахунку. З криптовалютою такого немає. Сама система є, але вона децентралізована, тобто комп'ютер кожного користувача, по суті, є частиною системи.

Криптовалюта не має матеріальної або навіть електронної форми, це просто число, яке позначає кількість даних розрахункових одиниць. Воно зберігається в певному місці інформаційного пакета протоколу передачі даних і може навіть бути в незашифрованому вигляді. Шифруються механізми генерації адреси, а також перевірки повноважень на операції з криптовалютою. Тобто розпоряджатися конкретними «грошима» може тільки власник секретного ключа. В системі немає ніяких даних про власників адрес або навіть про факт створення адреси, а також відсутня інформація. Також не можна дізнатися, чи існує одержувач насправді, і чи може він керувати своїми «грошима» (є у нього секретний ключ або ж він був загублений). Подібна схема говорить про досить високий рівні анонімності учасників транзакцій.

Як уже повідомлялося трохи вище, система децентралізована, тобто здійснюється без посередників. В цьому випадку процес скасування платежу незворотній. Механізми, за допомогою яких можна залучити третю сторону існують, наприклад, технологія мультипідписки.

Випуск нової криптовалюти встановлюється протоколом. Як правило, це щось на зразок лотереї, в якій за ймовірність відповідають майнінг і форжінг (або інші):

  1. Майнінг - це створення нових блоків в блокчейні для забезпечення функціонування криптовалютних платформ.
  2. Форжінг - це створення в різних криптовалютах нових блоків в блокчейні на основі підтвердження частки володіння з можливістю отримати винагороду в формі нових одиниць і комісійних зборів.

За весь цей передбачається винагорода за рахунок нових випущених одиниць криптовалюти або комісійних зборів.

У різних країнах до криптовалюти ставляться по-різному. Десь це платіжний засіб, десь - електронний актив, а десь - специфічний товар.

Основна фішка криптовалюти - відсутність довіреного вузла, тобто центральної частини системи, яка підтверджує правильність тих чи інших операцій, і чиї дії і дані є істинними. У криптовалюті транзакції об'єднуються в блоки, які, в свою чергу, об'єднуються в блокчейни, тобто безперервні ланцюжки блоків.

Зазвичай розробники криптовалюти обумовлюють верхню межу загального обсягу грошових коштів, які будуть випущені в обіг. Це означає, що практично у всіх криптовалютах, включаючи біткоіни, є максимальне число грошових одиниць. І чим більше їх випущено за рахунок, наприклад, майнінгу, тим складніше випускати нові одиниці.

На сьогоднішній день майнінг криптовалюти привів до чергового зростання цін на відеокарти, за допомогою яких криптовалюта і видобувається.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.