Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Дивовижні факти про вінілові грамплатівки - багато ми й не чули

- Першу платівку у вигляді диска придумав Еміль Берлінер в 1887 році. На пошуки відповідного матеріалу пішло майже 10 років. Виявилося, найякісніший матеріал - це шелак, перероблені какашки комах, паразитуючих в лісах субтропіків.

Півстоліття шелак був головним музичним матеріалом, поки в 1948 році не винайшли полівінілацетат. Шелак до цих пір користується великим попитом - він входить до складу сигнальних ракетниць і трасуючих боєприпасів і.... в харчові добавки (Е-904). Найбільший "збирач" шелаку-Індія, цим зайнято 3 мільйони чоловік і добувають 18 тисяч тонн на рік. У грошовому вираженні це близько 20 мільйонів доларів.

-Перші пластинки були дуже маленькі -7дюймов (міньйон, 175мм), потім почали випускати 10-дюймові (гранди, 250 мм) і 12-дюймові (гіганти, 300мм).

- Загальна тривалість звучання одного боку пластики близько 5 хвилин. Іноді на обох сторонах пластинки була одна і та ж пісня - для збільшення терміну служби.

-Коли випускали набір пісень, пластинки продавали у вигляді альбому з 5-8 пластинок. Звідки і пішла "група випустила альбом". Великий вибір сучасних вінілових платівок пропонує сайт playvinyl.com.ua/ru/vinilovie-plastinki лучший магазин виниловых пластинок.

-Максимальний час звучання вінілового диску на 33 швидкості-26 хвилин, дві сторони відповідно 52 хвилини. Якщо зменшити глибину звукової доріжки можна збільшити час запису, але при цьому втрачається якість. Рекордсменом найдовшою записи на вінілі є Артур Фідлер, що випустив в 1974 році грамплатівку із записом на 90 хвилин.

-Стандартні швидкості програвачів (оборотів в хвилину) 78, 45, 33 1/3, 16. Знайшовся дивак Джек Уайт, який випустив грамплатівку зі швидкістю відтворення 3 обороту в хвилину !!!! Про якість запису вже і говорити не пристойно, але зате на пластиці вмістилося 56 пісень !!! А на чому ж слухати цю платівку? На будь-якому програвачі, тільки диск крутити пальцем....

-Якість запису грамплатівок погіршується від краю до центру, тому що зменшується довжина кола звукової доріжки і запис ущільнюється. Випускалися пластинки записані "задом-наперед", щоб фінал композиції звучав якісніше.

-Самая багата колекція вінілу у бразильця Зеро Фрейтас- близько 6 мільйонів платівок. У нього штатні агенти постійно тримають під контролем аукціони вінілу і скуповують цілими партіями.

-В початку 70-х років німецькими фірмами Teldec і Telefunken був розроблений стандарт Television Electronic Disc, що дозволяє на вінілі писати відеосигнал. Максимальна тривалість відеозапису становила 10 хвилин. Стандарт поширення не отримав.

-Розвиток технології виробництва платівок дозволили запечатувати всередину пластинки предмети і рідини. Так з'явилися пластинки зі справжніми пелюстками троянд всередині, з осіннім листям, блакитний переливається рідиною. Фантазію було не втримати і випустили навіть пластинки з кров'ю і прахом померлого.

-Рекорд мінімалізму на платівці належить панк-групі Peabrain. Вони випустили платівку діаметром всього 51мм. (2 дюйма), На платівці записано 8 пісень по 10 секунд кожна. Ось це талант у композитора.

-1975 році фірма Ronco випустила платівку з 8-мю паралельними доріжками. Опускаючи голку на пластинку ніколи не вгадаєш на яку доріжку потрапиш. Вийшов вініловий аналог гральної кістки-можна робити ставки і раз по раз опускати голку на пластинку.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.