Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що робити, якщо ЖЕК не ефективний?

ОСББ в Україні

Все більше і більше будинків сьогодні вирішують відмовитися від неефективних послуг ЖЕКів і створити ОСББ - об'єднання співвласником багатоквартирних будинків. Фактично, це самоврядування будинки, мешканці якого особисто зацікавлені, щоб під'їзди були доглянутими і безпечними, а сміття вивозилося вчасно.

Процедура досить складна і довга, але результат того вартий: гордість за свій чистий будинок. Оскільки ЖЕКи всіляко перешкоджають створенню такого об'єднання, спочатку потрібно знайти та прочитати правила успішного ОСББ.

Знайдіть однодумців!

Отже, якщо ви переконані, що ваш будинок заслуговує на кращу долю, і зважилися на ОСББ, знайдіть таких же однодумців-сусідів! Вас повинно бути як мінімум троє. На початковому етапі багато залежить від вас, як ви зможете переконати інших людей в необхідності що-небудь міняти.

Ентузіасти допоможуть згуртувати колектив мешканців. Можливо, вам персонально доведеться розмовляти і переконувати багатьох сусідів. Для цього, вам доведеться звернутися в реєстраційну службу для отримання списку всіх власників квартир в вашому домі.

Будь-яка відмова буде незаконним, так як ст.28 закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» дає право власникам квартир розташовувати такою інформацією.

Правильно повідомляємо сусідів про установчі збори!

Як тільки у вас на руках буде такий список, ви зможете повідомити кожного власника квартири про проведення установчих зборів. Такого повідомлення не повинно просто висіти як оголошення в під'їзді, а повинно бути в письмовому вигляді вручено під підпис. Вручайте такі повідомлення не раніше, ніж за 14 днів до початку зборів.

Збираємо інформацію!

У ці 14 днів слід запитати у ЖЕКу або забудовника (залежить від того, на чиєму балансі будинок) максимальну інформацію про будинок:

  1. техпаспорт;
  2. про вбудовані нежитлові приміщення;
  3. про орендарів;
  4. про приватизованих і ні квартири;
  5. про наявність котлів автономного опалення;
  6. про суму заборгованості мешканців.

Маючи в своєму розпорядженні такої інформації, ви зможете підрахувати вартість його утримання, накидати кошторис.

Після цього можна складати Статут вашого ОСББ. Існує типова форма, затверджена наказом No 141 Держкомітету з питань житлово-комунального господарства від 27.08.2013. Але найчастіше мешканці хочуть максимально індивідуалізувати свій статут і звертаються за допомогою в юридичні фірми.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.