Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Відмінні риси хорошого бухгалтера

Для тих, хто не знає бухоблік

Бухгалтер - друга людина в компанії: він знає, звідки у вас гроші, з якими компаніями працюєте і на що будуєте дачу. Поганий бухгалтер може підставити під штрафи і наслідок. А відрізнити поганого фахівця від хорошого майже неможливо, якщо не знати бухоблік.

Знає ринок

Один і той самий бухгалтер може впоратися зі студією дизайну і завалити бухоблік фруктової крамниці.

Що робити. Щоб знизити ризик помилок, беріть бухгалтера з досвідом роботи в схожих компаніях. Так він буде знати особливості бухобліку та менше помилятися. На співбесіді запитаєте:

  1. У якій сфері він працював. Сфери діляться на послуги, торгівлю і виробництво. Найпростіший бухоблік в послугах, найскладніший - у виробництві. Якщо ви продаєте товар, наймайте бухгалтера з досвідом в торгівлі, який зможе надати якісні бухгалтерские услуги.
  2. На якому ринку. Є ринки, де бухоблік складніше, ніж на інших. Чиновники частіше змінюють правила обліку, а податкова стежить за компаніями уважніше. Якщо ваша компанія з ринку фінансів, будівництва та виробництва, беріть професійного бухгалтера зі свого ринку.
  3. З яким типом бізнесу. Якщо у вас франшиза, лізингове обладнання або ви працюєте за агентським договором, потрібен бухгалтер з аналогічним досвідом.

Відповідає за штрафи

За замовчуванням за помилки в бухобліку відповідає підприємець. Про це говорить стаття закону. Але в договорі можна прописати і інше, тоді бухгалтер сам буде платити штрафи.

Що робити. Щоб не платити за помилки співробітника, пропишіть в договорі пункт про відповідальність за штрафи: якщо компанія отримає штраф з вини бухгалтера, бухгалтер сам його виплатить.

Як скласти такий договір зі штатним бухгалтером - тема окремого матеріалу. Пункт в договорі для бухгалтера на аутсорс буде таким:

Бухгалтер відповідає за правильне відображення фінансово-господарських операцій в обліку і терміни здачі бухгалтерської звітності. Якщо клієнт отримує штраф або пені за помилки в обліку або порушення термінів бухгалтерської звітності, їх виплачує бухгалтер.

Щоб домовитися про відповідальність без скандалів, зробіть ось що:

  1. Обговоріть договір перед тим, як підписати. Якщо бухгалтер підпише договір не дивлячись, а потім прийде штраф, вийде скандал. Бухгалтер відчує себе обдуреним. Навіть якщо заплатить штраф, спосіб помститися він знайде. Переконайтеся, що бухгалтер знає, на що йде.
  2. Врахуйте реакцію. Договір з відповідальністю підписують досвідчені бухгалтери. Коли бухгалтер готовий компенсувати збитки, він упевнений у своїй роботі. І ще він знає, що якщо податківці висунуть необгрунтовані претензії, він кваліфіковано зможе їх розрулити. Бухгалтер впевнений, що нічого компенсувати не доведеться.
  3. Дотримуйтесь домовленості. Коли домовитеся з бухгалтером, за що відповідаєте самі, дотримуйтесь домовленостями. Інакше бухгалтер отримає право не оплачувати штраф. Якщо передавати первинні документи повинні ви, а ви передали не всі, штраф - на вашій совісті.

Працює в хмарній 1С

Бухгалтери працюють в програмі 1С. Вони вносять в програму відомості з виписок, накладних, відомостей зі складу - все що знадобиться для обліку грошей і звітів перед держорганами. Якщо 1С з усіма даними встановлена на конкретному бухгалтерському комп'ютері, це небезпечно: комп'ютер зламається, а підприємець залишиться без звіту наодинці з податкової.

Що робити. Щоб не ризикувати документами, вибирайте бухгалтера з хмарної 1С. Хмарна 1С - це така ж 1С, тільки відомості зберігаються не на комп'ютері, а на сервері. Якщо комп'ютер зламається, інформація не загубиться: щоб відновити дані, знайдете інший комп'ютер і зайдете з нього в 1С.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.