Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Пуер - "земляний" чай з цілющим ефектом!

Пуер - китайський чай з багатою історією, який отримав свою першу популярність в провінціях Юньнань, Сичуань і Гуанчжоу. Для нього характерною рисою є специфіка виготовлення з тривалої ферментацією. Для виробництва прийнято використовувати дикі дерева. Якщо раніше було відомо лише два види — Шен Пуер і Хун Синь, зараз асортимент поповнився і іншими:

  • Шу Пуер;
  • Цзи я;
  • Пуер я бао.

Ферментація

Після збору врожаю листя залишають на деякий час в тіньових місцях, потім смажать у печі - це дозволяє зупинити ферментацію. Далі заготовки сушать під сонцем до 4 днів. Залежно від погоди можуть застосовувати навіси або вдаватися до допомоги печі. На виході отримуємо Шен Пуер.

Для отримання Шу Пуеру сировину ферментують. ЇЇ фасують в купи шарами до 40 см, зволожують водою і накривають. Ферментація триває до 60 днів, де періодично чайне листя ворушать, просушують. По закінченню відведеного періоду сировину пресують в млинці, попередньо розпарючи, потім сушать природним шляхом або в печі. Завдяки ферментації напій набуває характерний земляний смак, стає м'яким, менш гірким і терпким.

Чи потрібно закопувати Пуер для витримки?

Технологія виробництва не включає дану необхідність. Земляний смак досягається за рахунок зберігання сировини у вологому середовищі за рахунок розвитку мікроорганізмів і руйнування структури листа.

Форма Пуеру

Придбати такий чай можна в розсипному вигляді або у формі:

  • млинця — Бін Ча;

  • гнізда — То Ча;

  • цегли — Чжуань Ча;

  • квадрату — Фан Ча;

  • гарбуза - цзинь гуа.

Пуер добре пити зранку

Чай володіє хорошим бадьорим ефектом, а також сприяє підвищенню мозкової активності і концентрації уваги. У складі є багато корисних вітамінів і мікроелементів, які покращують травлення і прискорюють метаболізм.

Заварювання чаю Пуер

Цей вид китайського чаю не потребує суворої послідовності заварювання: можна слідувати канону або просто залити окропом. Якщо брати до уваги традиційний спосіб - для його реалізації потрібно підготувати спеціальний посуд. Його потрібно прогріти окропом, потім використовувати. Для Шу Пуер досить до 10 г сировини на 1 л води, а Шен Пуер вимагає всього 8 г. Окроп краще брати якісний, оскільки його властивості впливають на смак напою. Залежно від сорту дозування заварки змінюється, як і температура води.

Перед вживанням чай промивають до 10 разів - заливають окропом, потім зливають і наповнюють заново. Це робиться з метою очищення сировини і отримання напою підходящої міцності. З кожним разом тривалість витримки перед зливом потрібно збільшувати на кілька секунд.

Як заварити Пуер в таблетках

Для приготування Пуеру в таблетках беруть до 3 г сировини на 100 мл води і йдуть звичною послідовністю заварювання. Такий чай невибагливий до приготування, але вимагає правильного зберігання. Чим кращі умови - тим його властивості смачніші, яскравіші і приємніші.

Джерело: онлайн-магазин "Space Coffee".



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.