Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як обрати сейф правильно

Більшість людей зараз зберігають гроші не вдома, а на банківських рахунках, але, незважаючи на це, домашні сейфи не втрачають популярності. Хтось побоюється інтернет-шахраїв або не довіряє банкам, хтось має колекцію рідкісних ювелірних прикрас або предметів мистецтва. Важливі документи теж краще зберігати в важкодоступному місці, особливо якщо в сім'ї є маленькі діти або домашні тварини.

Як же вибрати на сайті ferocon.ua сейф для дому, щоб користуватися ним було зручно і безпечно.

Головне завдання домашнього сейфа - захистити вміст від зовнішньої загрози (злом або стати причиною пожежі). Випускається багато моделей, які розрізняються за способом установки, конструктивним особливостям, розміром, виду захисту, класу зламо- і вогнестійкості.

Вибрати тип захисту і клас взломостойкості

Перш за все потрібно визначити, для чого вам потрібен сейф: для захисту грошей і цінних речей від крадіжки або ж для збереження важливих документів під час пожежі. Сейфи бувають декількох видів.

Взломостійкі призначені для захисту від стороннього доступу. Такі сейфи проходять випробування на стійкість до злому і отримують сертифікати встановленого зразка, які підтверджують відповідність вимогам ГОСТ Р 50862-2017. Всього існує 11 класів взломостойкості.

Чим вище клас, тим краще захист, але для домашнього застосування досить буде 1-3 класи: нульовий має занадто низький рівень захисту і не рекомендується для зберігання грошових коштів, а сейфи вище 3-го класу призначені для професійного використання. Якщо приміщення знаходиться під охороною, то вистачить 1-го класу, для неохоронюваних рекомендується 2-й, а краще 3-й клас - такі моделі мають відмінну взломостойкость і використовуються навіть в ювелірних магазинах. Але набагато дешевше (і надійніше) буде поставити сигналізацію і купити сейф класом нижче.

Вогнестійкі призначені для захисту від пожежі, уберегти від злому вони не зможуть. Але щоб стерегли дім важливих документів, які не становлять інтересу для зловмисників, такий сейф цілком підійде. Вогнестійкі сейфи проходять перевірку на відповідність вимогам ГОСТ 34360-2017, згідно з якими їх відносять до одного з чотирьох класів: від 30 ЛБ до 120 Б. Чим вище клас, тим довше сейф зможе протистояти вогню і захищати від нього вміст. Найпоширеніший клас - 60 Б, такі сейфи запобігають запалення паперового вмісту (документів, грошей) протягом 60 хвилин - цього часу зазвичай досить для приїзду пожежної бригади і гасіння вогню.

Вогнезломостійкі - універсальні конструкції, які об'єднують в собі захист і від пожежі, і від крадіжки. Для професійного використання такі сейфи не рекомендуються, так як по обох напрямках захист досить низька (зазвичай це 2-й клас взломостойкості і 60 Б вогнестійкості). Для будинку ж вогнезломостійкі сейф в більшості випадків стане оптимальним варіантом, який захистить будь-які цінності до приїзду поліції або пожежних.

Вибрати спосіб установки

Після того як визначено призначення сейфа, потрібно зрозуміти, куди і як ви будете його встановлювати.

  1. Компактний сейф, що стоїть на видному місці, своє завдання може і не виконати - його легко віднесуть разом з вмістом. Вага в 20-30 кг для зловмисників не перешкода. Універсальне рішення - вбудувати невеликий сейф в тихому місці (в нішу, під ліжко, вглиб шафи, письмового столу або навіть під ванну в залежності від розміру сейфа) і зафіксувати болтами до підлоги або стіни.
  2. Якщо вирішите встановити сейф у меблі, обов'язково подбайте про кріплення і до стіни будинку: якщо прикрутити сейф тільки до шафи, злодії можуть легко випиляти його стінку.
  3. Вбудувати сейф всередину стіни і прикрити картиною, як в шпигунських фільмах, у звичайній квартирі, швидше за все, не вийде. У багатоквартирних будинках для цього занадто тонкі стіни, до того ж є ризик пошкодити проводку, яка проходить всередині стін, або пробити дірку до сусідів. Але для приватних будинків і квартир з вільним плануванням вбудований в стіну сейф буде непоганим варіантом.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.