Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Технологічна синтетика або натуральні тканини? З яких матеріалів повинна бути ваша форма

При виборі важливо враховувати індивідуальні особливості, в тому числі стан шкіри.

Сьогодні можна знайти форму з самих різних матеріалів: від натуральних тканин типу бавовни і льону до високотехнологічних синтетичних новинок, які мало не тренуються за вас. Причому якісний спортивний одяг може бути виготовлений з різних тканин: принцип «чим натуральніше, тим краще» працює далеко не завжди. Форма з якого матеріалу безпечніше для шкіри і на що варто звертати увагу при виборі, розбираємося разом з дерматологом.

Яким має бути спортивний одяг?

Вибираючи спортивний костюм, варто звертати увагу в першу чергу на зручність і комфорт. За інформацією, форма, наприклад, одежда для тенниса, не повинна натирати, жати, надмірно перетягувати - або, як це часто називають сьогодні, «скульптуріровать». Одяг для тренувань повинна забезпечувати свободу рухів, не сковувати і дозволяти шкірі «дихати», щоб не порушувати природний теплообмін.

З яких тканин шиють форму?

Сьогодні спортивні костюми - штани, легінси, шорти, толстовки, водолазки, топи - роблять з самих різних матеріалів. Якщо говорити про натуральні тканинах, найчастіше це бавовна, трикотаж і кинувся, рідше - шовк і вовна (для зимових видів спорту).

Бавовна гарний тим, що забезпечує повітро-і вологопроникність. При цьому він досить міцний, практично не вигоряє і, що важливо, гіпоалергенний. Однак одяг з бавовни досить швидко розтягується і втрачає «товарний вигляд».

Кинувся роблять з бавовни, але цей матеріал відрізняється більшою щільністю і, відповідно, зносостійкість. Також форма з кинувся гігієнічна і стійка до вітру.

Основний недолік одягу з вовни - складний догляд. Щоб вона не втратила первісний вигляд і прослужила вам довго, потрібно підходити до прання таких виробів з розумом. А враховуючи, що спортивну форму потрібно прати після кожного тренування, це досить проблематично.

Шовк в чистому вигляді часто не використовують для виготовлення спортивних костюмів. Його додають до інших тканин, щоб домогтися певного зовнішнього вигляду і підвищити міцність.

Що стосується синтетичних матеріалів, їх на ринку спортивної форми не злічити. Великі бренди з року в рік винаходять нові технології і прагнуть поліпшити якість одягу. Як правило, штучні тканини відрізняються високою еластичністю, забезпечують хороший тепло- і повітрообмін. Однак у деяких можуть викликати алергічну реакцію.

Які матеріали краще вибирати?

Вибираючи одяг для спорту, необхідно насамперед дивитися на склад тканини, зазначає дерматолог. Володарям чутливої шкіри або схильної до вугрового висипання (акне) слід відмовитися від синтетичних матеріалів, таких як віскоза або капрон. Вони не пропускають вологу і повітря і можуть спровокувати дерматит або вугрові висипання або посилити вже наявні.

Дерматолог радить віддавати перевагу натуральним або напівнатуральним тканин (бавовна, льон, бамбук). Такі матеріали вбирають вологу і володіють хорошими повітропроникними властивостями. Вони не створюють парникового ефекту, який сприяє розмноженню бактерій на поверхні шкіри і тим самим провокує або посилює деякі шкірні захворювання (акне, атопічний дерматит, епідермофітію і ін.).



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.