Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Які радіатори опалення краще ставити у квартирі – визначимо критерії вибору

Радіатор водяного опалення – це опалювальний прилад, який зазвичай складається з окремих порожнистих секцій, усередині яких постійно циркулює гаряча вода. Тепло від батарей надходить усередину приміщення як теплового випромінювання з наступною конвекцією повітря.

Перші моделі були виробами з литого чавуну. Сучасний асортимент домашніх батарей водяного опалення різних конструкцій на сайті https://stm.dn.ua дає можливість забудовникам самим вибирати, які радіатори опалення найкраще підходять для квартири, виходячи з місцевих умов.

Види радіаторів

Серед величезної різноманітності моделей перед споживачем постає проблема, які батареї опалення краще вибрати для квартири, а які для приватного будинку.

Види батарей можна згрупувати за такими ознаками.

  1. Матеріал виготовлення;
  2. Форма пристрою та спосіб розміщення.

Матеріал виготовлення

Прилади опалення бувають:

  1. чавунні;
  2. сталеві;
  3. алюмінієві;
  4. біметалічні;
  5. мідні;
  6. пластикові.

Чавунні

Секції перших чавунних батарей опалення ще можна спостерігати у старих багатоквартирних будинках радянського періоду побудови. Зовнішній вигляд залишав бажати кращого. Вони були досить громіздкими і не були окрасою інтер'єрів квартир.

Сучасні прилади такого типу мають стильний дизайн і високу тепловіддачу. Завдяки структурі чавуну, радіатор може витримати критичний рівень тиску до 30 атмосфер (А), що рятує його від потужного гідроудару та розриву корпусу.

Чавун швидко нагрівається та повільно віддає тепло.

Вироби з чавуну «терпимі» до якості води та витримують багаторічну експлуатацію із забрудненим теплоносієм. Завдяки конструкції, батареї можна збирати та розбирати, варіюючи кількість секцій.

Сталеві

У квартирі можна порекомендувати встановлення сталевого радіатора. Вони вигідно відрізняються від своїх чавунних «побратимів» легкою вагою.

Істотним недоліком є ​​схильність до корозії.

Прилади розраховані на граничну температуру теплоносія 90 0 С. Сталеві батареї бувають трубчастими та панельними. І ті й інші мають високий рівень тепловіддачі.

Вони нагріваються майже вдвічі швидше, ніж чавунні аналоги, але й остигають також швидко. Після закінчення опалювального сезону воду із сталевих радіаторів не зливають. Робиться це для того, щоб від контакту з повітрям не змогла іржавіти внутрішня поверхня каналів виробів.

Панельні моделі є не розбірною конструкцією в той час, як у трубчастих виробах можна проводити заміну секцій або доповнювати новими.

Алюмінієві

Алюмінієві опалювальні прилади для квартир найчастіше є бюджетним варіантом. Батарея, виготовлена ​​методом екструзії, не підлягає ремонту. Використовуючи технологію видавлювання розплавленого металу форму, отримують цілісний прилад з проточними каналами.

Безперечною перевагою таких радіаторів є швидке прогрівання, легка вага та простота монтажу. Метал виробів проходить анодне оксидування, у результаті поверхні алюмінію створюється захисна оксидна плівка.

До недоліків слід віднести дорожнечу виробів та складність приєднання до сталевих труб тільки через спеціальні муфти по зовнішній стороні. Алюмінієві обігрівачі капризні по відношенню до теплоносія централізованого опалення. Їхні канали можуть швидко бути забиті відкладеннями неочищеної гарячої води.

Біметалеві

Батарея виготовлена ​​з двох металів – сталі та алюмінію. Основою радіатора є горизонтальні вступні та вивідні сталеві трубки з поперечними трубчастими каналами, оточені конверторними алюмінієвими пластинами.

Біметалічна конструкція поєднує в собі найкращі теплотехнічні властивості двох металів. Сталь, нагріваючись від теплоносія, передає тепло алюмінієвим пластинам. Ті набагато швидше за сталевий корпус віддають теплову енергію в повітряний простір квартири.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.