Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Типи та класифікація гальмівних дисків та їх відмінності

Всі ми знаємо основну функцію та принцип роботи дискових гальм. Супорт штовхає одну або кілька колодок, притискаючи їх до диска, тим самим викликаючи тертя та уповільнення обертання валу, до якого приєднано гальмівний ротор. Але незважаючи на те, що робота всіх гальмівних систем побудована на цьому єдиному принципі, використовувані для роботи частини з часом і в залежності від застосування транспортного засобу можуть змінюватися.

Розрізнятись може матеріал гальмівних колодок, є безліч типів супортів – для дорожніх автомобілів одні, для спортивних машин – інші, треті для гіперкарів тощо. Різними можуть бути навіть тормозные диски чери амулет.

Цілісний (невентильований гальмівний диск)

Найпростіший вид ротора, який тільки можна придбати. Як випливає з назви, запчастину виготовлено з єдиного шматка металу. Зазвичай як матеріал використовують чавун. Нічого примітного – найпростіша конструкція, що складається з однорідного ротора та центральної частини диска. Дешевий у виробництві, недорогий при покупці. Нема чого серйозно поганого в таких дисках, просто вони розроблені для встановлення на старі, малопотужні та нешвидкі автомобілі. Розігріваються вони швидко, а тепло відводять повільно.

Вентильований диск

Ймовірно, найпопулярніший тип диска, що використовується на сучасних автомобілях. Його конструкція складається з двох частин роторів із розставленими між ними каналами для охолодження. Хитра схема, прихована від очей, дозволяє теплу розсіюватися, оберігаючи диск від перегріву, появи тріщин, скручування диска та збільшуючи термін служби колодок.

Спочатку вентильовані диски, що відрізнялися наявністю прямих каналів, з роками еволюціонували для поліпшення повітряного потоку.

Робочі характеристики

До робочих характеристик гальмівних дисків можна віднести

  1. знос диска;
  2. температурний режим;
  3. геометричні розміри.

Диски працюють 100—150 тисяч кілометрів за спокійного водіння. При різкому та агресивному керуванні термін скорочується до 30-40 тисяч. Мінімальна товщина гальмівних дисків вказується на гальмівному диску. Зношування перевіряють штангенциркулем. Максимальне зношування складає 2-3 мм від початкової товщини диска. Ширина тріщин і сколів – не більше 0,01 мм. Якщо ширина тріщин і сколів більша, диски слід замінити.

Просвердлені диски

Коли гальмівні колодки використовують під серйозним навантаженням, з-за нагріву починають виходити гази і всюди розлітаються тверді частинки - пил, що налипає на ротор диска. Утворюється тонкий шар, який погіршує зчеплення колодки з диском під час роботи, через що падає ефективність гальмування. Отвори свердляться для того, щоб ці гази мали місце виходу, а разом з ними виходив і абразивний пил. Додатковим плюсом можна назвати зниження ваги порівняно з диском без отворів. Однак у такому тюнінгу є й негативні сторони – міцність диска погіршується – це вкотре.

Також варто враховувати, що поверхня гальмівного диска використовується як невеликий радіатор, тому зменшуючи площу контакту металу з навколишнім повітрям, ви зменшуєте якість охолодження.

Крім того, ці отвори можуть стати точками напруги, що може призвести до розтріскування чавуну при різкому гальмуванні.

Ви помітили, що навіть на спортивних автомобілях «свердлених» дисків стає все менше. Причиною цього є покращення якості сучасних гальмівних колодок. При їхньому активному використанні утворюється не так багато газів, як у їх попередників, у зв'язку з чим потреба в «бурінні» зменшилася.

Тому, на дорозі, при звичайній експлуатації ви, ймовірно, не зіткнетеся з такими проблемами, саме тому красиві диски в дірочку, як і раніше, іноді можна побачити на сучасних спортивних автомобілях, де вони, безсумнівно, виглядають просто приголомшливо за великими, легкосплавними колісними дисками. Плюс, якщо ротори диска просвердлені в заводських умовах на підприємстві, вони будуть достатньо міцними, щоб уникнути появи тріщин.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.