Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати лікаря: 5 ознак хорошого фахівця

Не важливо, чи звертаєтесь ви в приватну клініку або вибираєте послуги державної: необхідно, щоб лікар був компетентним, а його діагнози — точним і обґрунтованими. Але як зрозуміти, чи гарний спеціаліст перед вами?

Пропонуємо вашій увазі кілька ознак, за якими можна вибрати хорошого фахівця клініки агапит мишуги.

Хороший лікар повинен виглядати охайно: чистий медичний халат, одяг, руки. Дуже важливо, щоб при першому спілкуванні з доктором, у людини виникло до нього почуття довіри і безпеки, без чого неможливе подальше ефективне лікування.

Дослідження вчених показали, що пацієнти, які довіряють своїм лікуючим лікарям можуть легше і швидше змінити свій спосіб життя: кинути палити, дотримуватись спеціальної дієти, більше займатися спортом.

Ще одним важливим фактором для довірчих відносин лікаря і пацієнта є участь останнього в процесі лікування. Ми живемо в сучасному світі і ті часи, коли людина покірно слухає лікаря, що відходять. Зараз ви можете самі вибирати, як лікуватися, а лікар зобов'язаний надати вичерпну інформацію для прийняття рішення.

Увага

Перше, що повинен зробити хороший лікар — розпитати людину про те, що стало причиною візиту і якого результату чекає пацієнт. Лікар повинен поставити питання про самопочуття, звичках, способі життя, історії розвитку симптомів, інших захворюваннях і ліки, які приймає пацієнт. У випадку серйозного захворювання, лікар може запитати, чи були випадки хвороби у ваших родичів.

Будьте готові до того, що деякі питання здадуться вам не відносяться до проблеми або основної спеціальності лікаря. Це цілком нормально: спеціаліст повинен розглядати проблему комплексно, а не спиратися тільки на скарги пацієнта.

Будь-який прийом у лікаря повинен включати в себе огляд. При цьому не обов'язково роздягатися або лягає на кушетку. Деяким фахівцям досить буде оцінити стан волосся і шкіри, провести пальпацію органів. Тут лікар повинен бути ввічливий і враховувати комфорт пацієнта.

Відкритість

Ні в якому разі хороший лікар не буде ставити діагноз, мовчки записуючи його і своє призначення. Спеціаліст зобов'язаний спокійно відповісти на всі питання хворого і коментувати свої рішення з приводу лікування. Компетентний лікар завжди пояснить людині, що відбувається в його організмі, простими словами.

Якщо призначаються аналізи, лікар пояснить, яка важлива інформація буде отримана і навіщо треба їх проводити. Після здачі, кожен показник аналізу повинен бути прокоментований.

Важливо, щоб огляд закінчувався постановкою попереднього або остаточного діагнозу. У деяких випадках, щоб заздалегідь не турбувати пацієнта, лікар може промовчати до певного моменту про діагноз або причини призначення аналізу. При цьому, якщо пацієнт задає пряме запитання, лікарю потрібно проговорити всі можливі варіанти діагнозу, а не тільки озвучувати самий негативний.

Професіоналізм

Сучасна наука дуже швидко розвивається: удосконалюються методи діагностики, поповнюється база хвороб, з'являються нові результати клінічних досліджень. Тому зараз для лікаря стає необхідністю знання англійської мови — більшість наукових статей публікується без перекладу.

Хороший лікар клініки https://doc.ua/klinika/kiev/agapit не буде призначати сумнівні препарати, ефективність яких не доведена. Винятком можуть бути випадки, коли здоровий пацієнт впевнений, що він хворий. Тоді лікування може бути призначено в якості плацебо, але паралельно лікар порекомендує людині звернутися до психотерапевта, щоб виключити невроз або депресивний стан.

Досвідчений фахівець не буде ставити застарілі або комерційні діагнози — захворювання, які відсутні в Міжнародній класифікації хвороб або не відповідають симптомів пацієнта, але для лікування яких може бути призначено дороге лікування.

Крім того, лікар не може тиснути на пацієнта і схиляти його до певного рішення. Якщо у вас виникли сумніви, зверніться за консультацією до ще одного лікаря.

Командна робота

Не завжди для ефективного лікування пацієнта достатньо сил одного спеціаліста — іноді потрібно комплексне лікування за кількома напрямками. У таких випадках добре працюють адресні рекомендації, коли ваш лікар радить іншого фахівця зі своїх зв'язків, якому він довіряє і може підтримувати з ним контакт.

Коли за спиною у лікаря є перевірена клініка або мережу особистих контактів, він зможе легше передати пацієнта в інший заклад і бути впевненим в якості надаваних послуг.

Разом з медичною картою доктор передає колегам історію хвороби і всю інформацію про пацієнта, а при переведенні в іншу установу готує докладну виписку і продовжує спостерігати за лікуванням пацієнта. Кожен наступний лікар доповнює отримані дані та результати лікування, що дозволяє точно визначити діагноз і підібрати відповідне лікування.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


One thought on “Як вибрати лікаря: 5 ознак хорошого фахівця

Залишити відповідь