Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Користь спецій і прянощів

Завдяки використанню різних приправ одні й ті ж страви набувають все нові смакові відтінки. Стаючи свого роду родзинкою трапези, вони не тільки дозволяють урізноманітнити щоденний раціон, але і сприятливо впливають на наше самопочуття. Однак, зловживання ними може посилити наявні проблеми зі здоров'ям або викликати нові. Приправи, прянощі і спеції: в чому користь і шкоду, які вони можуть нам принести?

Що є що

Багато людей не бачать різниці між словами «спеції», «пряності» і «приправи», сприймаючи їх як добавку в їжу або напої. До того ж в літературі різних часів можна побачити узагальнена назва «спеції», куди відносять і перець, і корицю, і сіль. Сьогодні ж кулінари класифікують їх приблизно в такий спосіб:

Спеції - можуть бути як натуральними, так і синтетичними. Вони змінюють склад і консистенцію блюда. До них відносять сіль, цукор, глютамат натрію, лимонну кислоту і навіть дріжджі.

Прянощі - мають виключно рослинне походження. Мелені коріння, пелюстки, квіти, стебла і будь-які інші частини рослин здатні надавати страві дивовижний смак і аромат.

Приправи - представляють собою суміш різних інгредієнтів, куди можуть входити як спеції, так і прянощі. Вони бувають як в сухому, так і в рідкому вигляді (густі соуси).

Користь

Безперечна користь спецій і прянощів полягає в тому, що вони є консервантами і дозволяють зберегти їжу на довший термін. Крім того, вони містять в своєму складі вітаміни і важливі для організму мікроелементи. Особливо пекучі і гострі прянощі також є природними антибіотиками і допомагають боротися з мікробами. А зелені трави містять велику кількість антиоксидантів.

Практично всі спеції і прянощі підсилюють обмін речовин і сприяють кращій засвоюваності їжі. Вони роблять смак їжі більш насиченим і дозволяють насолодитися нею, з'ївши меншу кількість. Якби довелося їсти прісну, нічим не приправлену їжу, наприклад, макарони, то організм дав би сигнал про насичення через більший час і після поглинання більшою порції. А це неминуче позначилося б на фігурі.

Помірне споживання різноманітних приправ дозволяє організму отримати максимально широкий набір необхідних йому речовин. Зрозуміло, за умови, повноцінного харчування. А використання прянощів під час застуд допомагає швидше зміцнити імунітет.

До речі, вас може зацікавити мой сайт elpis-shop.com.ua, на якому можна придбати якісні спеції за вигідними цінами.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь