Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вилікувати молочницю і не захворіти знову

Молочниця, або по-науковому кандидоз, - захворювання не стільки небезпечне, скільки неприємне і болісне. З'являється воно, коли грибки з роду кандида, які входять в нормальну мікрофлору кожної людини, починають посилено розмножуватися, викликаючи дискомфортні, а іноді і хворобливі відчуття. Грибки можуть вражати слизові рота (кандидозний стоматит) - таке частіше зустрічається у дітей, статевих органів: піхви у жінок (кандидоз піхви) і крайньої плоті і голівки пеніса у чоловіків (кандидозний баланопостит). Буває також і загальний, генералізований кандидоз, коли страждають шкіра, слизові оболонки, внутрішні органи.

Найпоширенішою інфекцією кандида є кандидоз піхви у жінок у віці до 40 років.

Хто схильний до ризику інфекції

  1. Люди з ослабленим імунітетом. Причинами можуть бути і нешкідливі на перший погляд стресова ситуація або акліматизація, а може і хронічне захворювання
  2. Хворі на СНІД.
  3. Ті, хто приймає антибіотики. Антибіотики знищують не тільки хвороботворні бактерії, але і корисну мікрофлору. А її місце займають грибки.
  4. Хворі на цукровий діабет.
  5. Вагітні жінки.
  6. Жінки, які використовують гормональні протизаплідні препарати.

Як проявляється молочниця

При генералізованої формі симптомами інфекції є лихоманка, головний біль, нудота.

Кандидозний стоматит характеризується почервонінням порожнини рота, печіння, металевим присмаком у роті, болем при ковтанні. Основна ознака - наліт білувато-жовтого кольору. До речі, детальніше про симптоми ви можете почитати на сайті.

При кандидозі піхви з'являються характерні білуваті або жовтуваті виділення, з вигляду нагадують сир. Саме звідси пішла назва «молочниця». Виділення супроводжуються почервонінням, набряком і свербінням статевих органів. Можливі болі при сексуальному контакті і при сечовипусканні.

Як вилікувати молочницю

На щастя, молочниця лікується досить успішно. Для цього використовуються як препарати, що приймаються всередину (таблетки, капсули), так і місцеві засоби: мазі (для прикладу, Гінодек) і свічки. Найбільш ефективно комбіноване лікування, але при легкій формі можна обійтися тільки місцевими засобами.

Протигрибкові препарати для прийому всередину включають флуконазол, флюкостат, дифлюкан, мікосіст, мікофлюкан і ін. Недолік цих препаратів - негативна дія на внутрішні органи: печінку, шлунково-кишковий тракт, нирки. Зазвичай такі препарати всередину призначають при тяжкій формі молочниці.

Вагінальні свічки і креми - досить зручний і менш агресивний спосіб лікування молочниці у жінок. Чинна речовина не потрапляє у внутрішні органи, а проникає тільки в слизову піхви, вбиваючи грибок, знімаючи запалення і полегшуючи симптоми. Недоліками цих засобів є порушення мікрофлори піхви, тривале лікування (воно вимагає значно більше часу, ніж використання таблеток), швидке звикання (вироблення стійкості) грибка до ліків.

Вибір місцевих засобів проти молочниці досить широкий: пимафуцин, клотримазол, нео-Пенотран, Ліварол, Ломексин тощо.

Тривалість лікування молочниці становить близько 2 тижнів.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь