Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Основи користування безінерційною котушкою

Приходить момент, коли починаючому рибалці належить вибрати котушку для спінінга. На слуху, як правило, різні моделі. Безінерційні, Мультиплікаторні, барабанні. Як вибрати?
Барабанна котушка найпростіша, складається з самого барабана, насадженого на вісь з підшипниками, рукоятки для його обертання і кріпильної лапки. Вони оснащуються глухим гальмом і тріскачкою. Їх мінус в тому, що при закиданні котушка інерційно розкручується і нерідко волосінь сплутується в так звану бороду.

Безінерційна котушка, яку ви можете придбати на сайті, найпопулярніша серед користувачів. Відмінність її від барабанної полягає в тому, що замість барабана встановлена ​​шпуля, яка в момент закидання не обертається, а волосінь сходить витками. А також вона має регульований гальмо.

Мультиплікаторна котушка - це аналог безинерціонной, але з більш складним механізмом.

Безінерційна котушка спочатку найвдаліший варіант для вудки і спінінга. Вона складається з корпусу, осі для шпулі, самої шпулі, лескоукладивателя, фрикційного гальма. На деяких котушках передбачена зміна шпулі. Вони випускаються різних розмірів. Кожна призначена для різної по товщині волосіні. Це досить зручно, якщо, наприклад, вирішено полювати на більш велику або дрібну рибу.

Шпули маркуються цифрами кратними 500. Наприклад, 2500. Це означає, що дана шпуля призначена для укладання волосіні завдовжки 100 метрів, діаметром 0,25. А також на котушці є маркування, що вказує на передавальне число її редуктора. Наприклад, 5: 1. Тобто при одному обороті рукоятки, шпуля провертається 5 разів.

Котушки оснащуються фрикційним гальмом. Це, мабуть, одна з важливих частин. Фрикціон служить не тільки для простої фіксації волосіні, але і допомагає при великому і незговірливість улов. Якщо видобуток активно чинить опір, вона здатна обірвати волосінь. Ось тут виручить гальмо. Він налаштовується і спрацьовує під певне навантаження. Коли навантаження перевищує настройку, волосінь починає розмотуватися, запобігаючи обрив.

Необхідну роль відіграє і лескоукладиватель. Він має два положення. В одному положенні вільно пропускає волосінь для закидання, в другому фіксує її для подальшого змотування на шпулю.

Між іншим, ви можете також придбати волосінь та шнури для рибалки за вигідними цінами!

Принцип закидання з такою котушкою виглядає наступним чином. Перед кидком лескоукладиватель відводиться в положення вільного пропуску волосіні. Пальцем руки волосінь притискається щоб уникнути розмотування, а в момент закидання відпускається.

Спінінгом робиться замах, в кінці якого слід досить різко зупинити вудлище, після чого волосінь сходить зі шпулі в напрямку водоймища. Шпуля при цьому не обертається. Волосінь, не зустрічаючи опору, йде досить на пристойну відстань.

Звідси, до речі, і назва безінерційна котушка. Як тільки наживка стосується води, лескодержатель перекладається в друге положення і можна змотувати волосінь на котушку. У разі різкого ривка з боку видобутку, спрацює гальмо, і необхідну кількість волосіні зійде з котушки.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь