Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Особливості та переваги газового пожежогасіння

В умовах бурхливого розвитку науково-технічного прогресу, яка зачепила всі сфери людської життєдіяльності за останні десятиліття, особливо актуальним є правильний вибір системи пожежогасіння, що захищається. Це вимагає від співробітників проектної організації, серед іншого, обов'язкового обліку, як мінімум, наступних основних факторів: ефективність обраної системи, її безпеку і економічна складова.

Під ефективністю в даному випадку мається на увазі мінімальна інерційність спрацьовування системи протипожежного захисту під час вступу автоматичного або ручного сигналу управління, який ініціює запуск, оптимальний вибір типу і кількості вогнегасної речовини, відповідного класу небезпеки об'єкта, що захищається, мінімальні терміни ліквідації вогнища загоряння або створення умов для стримування його подальшого розвитку в часі і просторі.

Безпека системи повинна базуватися на двох наріжних складових: мінімізація (а в ідеалі - і відсутність) шкоди, завданої вогнегасною речовиною здоров'ю осіб, які опинилися в зоні його впливу, а також зведення вимушеного непрямого збитку, що наноситься захищається і його структурних елементів, до прийнятних економічно і фінансово розумним величинам.

Економічна складова витрат на придбання, монтаж та технічне обслуговування систем пожежогасіння також має істотне значення, особливо гостро проявляється в умовах економічної, коли всім господарюючим суб'єктам доводиться шукати баланс між витратами на підтримку прийнятного рівня пожежної безпеки та їх потенційної віддачею в разі виникнення тієї чи іншої надзвичайної ситуації для того, щоб газовое пожежогасіння було безпечним та ефективним.

Зрозуміло, при виборі систем пожежогасіння критеріїв для аналізу береться до уваги набагато більше, і їх детальному обґрунтуванню присвячені численні праці і методики, які постійно удосконалюються і доповнюються фахівцями в області пожежогасіння. Крім того, на ринку технічних засобів забезпечення пожежної безпеки з'являються нові різновиди вогнегасних речовин, пристроїв для їх зберігання, дозування і подачі, а також механізми та прилади контролю та управління функціонуванням як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва.

Необхідно відзначити, що ідеального у всіх сенсах засоби пожежогасіння не існує по цілком зрозумілих причин як суб'єктивного, так і об'єктивного характеру. Не вдаючись до детального аналізу, спробуємо в загальних рисах розглянути особливості трьох найпоширеніших і популярних систем пожежогасіння - водяний, порошкової і газової - з метою виявлення їх сильних і слабких місць.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь