Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке Програма ЕВ-5?

Грін карта США через інвестиції (Програма ЕВ-5) на сьогоднішній день є одним з найпопулярніших способів імміграції в США. У порівнянні з іншими імміграційними категоріями, категорія для іноземних інвесторів ЕВ-5 має багато переваг. Програма ЕВ-5 дозволяє отримати грін карту відносно швидко (весь процес займає 1,5-2 роки, іноді менше) і відкрита для всіх іноземців. Причому грін карту отримує не тільки сам інвестор, але і члени його сім'ї: дружини і не перебувають у шлюбі діти молодше 21 років. Потрібно відзначити, що інші категорії імміграції або пов'язані з більш складним і тривалим процесом, або припускають умови практично нездійсненні для багатьох охочих переїхати в США на постійне місце проживання.

Якщо у вас немає родичів в США (див. Возз'єднання сім'ї), то отримати грін карту США та ходатайство на иммиграцию по визе ЕB-5 можна всього лише за трьома підставами:

  1. 1. Шлюб з громадянином США або шлюб з володарем постійної грін карти. Ця категорія автоматично не підходить тим іноземним гражнанам, у яких вже є чоловік / дружина. До речі, навіть якщо у вас є інші родичі в США, то процес оформлення посвідки на проживання може затягнутися на 10-15 років.
  2. 2. Політичний притулок. Ця категорія передбачена тільки для тих іноземців, які на Батьківщині піддавалися переслідуванням з боку держави за політичними або релігійними мотивами, або за національною ознакою. Відповідно, підходить ця категорія дуже небагатьом.
  3. 3. Працевлаштування. Отримання грін карти по цій категорії може зайняти від 3-х до 7 років. Це одне з найскладніших напрямків імміграційного права США, яке не тільки пов'язане з подоланням багатьох підводних каменів, але і вимагає наявності роботодавця, який готовий спонсорувати вас на грін карту по вашій спеціальності.

Остання з перерахованих імміграційних категорій ділиться на кілька підкатегорій, однією з яких є Програма для іноземних інвесторів ЕВ-5. Програма ЕВ-5 була заснована Конгресом США в 1990 р (посилання на вебсайт Імміграційної Служби США http://www.uscis.gov/eb-5). Метою Програми є залучення іноземних інвестицій для створення нових робочих місць. Існує два варіанти Програми ЕВ-5: стандартний і пілотний.

Згідно з умовами так званої Стандартної Програми ЕВ-5, іноземний громадянин повинен інвестувати 1 мільйон доларів в економіку США (або 500 тисяч, якщо проект перебуває в зоні цільової зайнятості) і створити мінімум 10 робочих місць в результаті реалізації свого інвестиційного проекту. При цьому інвестор повинен брати безпосередню участь в керівництві підприємством. Цей варіант Програми ЕВ-5 підходить дуже малій кількості інвесторів. Незважаючи на привабливість самої ідеї відкрити прибутковий бізнес в США і на додачу отримати грін карту, на практиці це пов'язано з великими труднощами. Основна перешкода - це те, що іноземний інвестор повинен знаходитися в США, щоб керувати проектом (довірити комусь ваш мільйон доларів ви навряд чи вважаєте доречним). А для цього потрібно підтримувати студентський або робочий статус, що пов'язано з додатковими ризиками і витратами на послуги адвокатів, адже юридическая помощь тут буде необхідною.

Трохи пізніше, в 1992 р, Конгрес США заснував Пілотний варіант Програми ЕВ-5. Пілотний варіант дозволяє інвесторам об'єднувати капітали і інвестувати у великі проекти через Регіональні Центри ЕВ-5. Кожен центр повинен мати ліцензію від Імміграційної Служби США. Зазвичай проекти центрів розташовані в зонах цільової зайнятості, тому сума інвестицій знижується до 500 тисяч. Відповідальність за те, щоб проект відповідав умовам Програми ЕВ-5 несе Регіональний Центр. Відповідальність за реалізацію проекту і створення запланованого числа робочих місць несе компанія-забудовник. При цьому, забудовник також фінансує проект за рахунок власних коштів і за рахунок банківського кредиту на будівництво. Таким чином, в успішному завершенні проекту однаково зацікавлені всі сторони (інвестори, Регіональний Центр, банк і забудовник) і це - одна з причин популярності Пілотною Програми ЕВ-5.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь