Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як правильно пити віскі та чим заїдати віскі

Кожен з нас хоч раз чув про такий міцний алкогольний напій, як віскі. Цей напій виготовляється з натуральних злаків, води і дріжджів. Сьогодні він користується великою популярністю у всьому світі, в тому числі і в нашій країні.

Дана стаття буде присвячена процедурі правильного вживання цього чудового напою.

Віскі - що це?

Віскі - це алкогольний напій, міцність якого, як правило, становить від 40 до 50%. Назву напою дослівно можна перекласти, як "вода, що дає життя". Віскі - це напій серйозної, впевненої в собі людини.

Даний напій виготовляється шляхом перегонки набрід сусла із зерна. Після здобуття зрілості, напій купажують, тобто мішають воду і спирт (в деяких випадках застосовуються вино або ароматизатори). Колір напою варіюється від світло-медового до яскраво-каштанового.

Віскі є улюбленим напоєм і користується великою популярністю не тільки у серйозних і відомих чоловіків, таких як вигаданий кращий шпигун всіх часів і народів Джеймс Бонд або відомий британський письменник Вальтер Скотт. Його також люблять жінки, найвідомішою прихильницею віскі є залізна леді Британії Маргарет Тетчер.

Батьківщинами даного чудового напою вважаються Ірландія і Шотландія, вони ж є і найбільшими виробниками і експортерами віскі у всьому світі. А от перед тим, як завітати в интернет магазин алкоголя, потрібно спочатку дізнатися як правильно пити той чи інший вид алкоголю.

Як правильно пити віскі: можливі варіанти

Традиції Шотландії

У Шотландії даний напій прийнято вживати з водою. Найчастіше віскі подається з келихом звичайної води, в деяких випадках содової. Тобто кожен змішує віскі на свій розсуд. Найчастіше вода займає половину або третину обсягу напою. Однак якщо справа стосується дорогих марок, таких як, наприклад, Jim Beam, то навіть на батьківщині напою краще вживати його в чистому вигляді.

Рекомендації сомельє

Сомельє з усього світу рекомендують вживати напій чистим, без будь-яких добавок. Крім цього, рекомендується пити віскі через кілька годин після їжі і не використовувати закуску, так як вона може перешкодити насолодитися ароматом і смаковими якостями цього благородного напою.

Втім, дана порада застосовується в першу чергу до дорогих сортів шотландського віскі. До напоїв, виготовлених в Америці, Канаді і іншим сортам допустимо використання інших інгредієнтів і закусок. Причина полягає в тому, що дані країни при виготовленні напою застосовують кукурудзяну крупу, яка дає віскі специфічний смак, і перебити його можна соком або колою. Але щоб розрізнити дані смакові відтінки потрібно добре розбиратися в віскі, це під силу тільки справжнім гурманам.

Як вживати віскі з колою

На сьогоднішній день віскі з колою користується великою популярністю практично у всьому світі, дійшла ця мода і до нашої країни. Саме в такому вигляді віскі подають в питних закладах України, і, хоча як готується цей коктейль, приблизно розуміє кожен, як його правильно вживати знає далеко не кожен.

Для такого коктейлю підійдуть не дуже дорогі і якісні сорти напою, найкращим буде застосування віскі з купажем віком до трьох років. Залежно від фортеці, кола і віскі змішуються в співвідношенні 1 до 1 або 2 до 1 відповідно. Але не варто забувати, що чим менше співвідношення віскі буде в коктейлі, то менше буде відчуватися смак і аромат цього найціннішого напою.

Jack Daniels

Jack Daniels - це сорт віскі, вироблений в Америці. Його відмінною рисою є насичений аромат і м'який смак з легким відтінком диму. Здебільшого даний сорт рекомендовано вживати в чистому вигляді або у вигляді коктейлів з яблучним або лимонним соком і льодом.

White Horse

White Horse - це купажований віскі з Шотландії, має терпкий, солодкуватий присмак і яскравий аромат. Даний сорт в нашій країні користується великою популярністю, але як він правильно вживається, знають далеко не всі.

У Шотландії прийняти пити White Horse розведеним в звичайній або газованій воді, в Європі ж він найчастіше вживається з льодом. Справжні гурмани радять не перебивати м'який і дивовижний смак цього сорту іншими напоями, вживати його не поспішаючи, отримуючи задоволення від насиченого смакового букета і чудового аромату.

Jameson

Jameson - це найпопулярніший сорт віскі з Ірландії, який має більш ніж двохсотлітню історію, і визнаний одним з кращих напоїв у всьому світі. Готується він з кращого ячмінного солоду, проходить потрійну дистиляцію і витримується як мінімум 6 років в хересових бочках. Має дивовижний смак і аромат, які не рекомендується перебивати колою або водою.

Джеймсон - це виски для справжніх цінителів, тому потрібно просто налити 50 г напою кімнатної температури і маленькими ковтками не поспішаючи насолоджуватися його дивним бурштиновим смаком у відмінній компанії. Так п'ють його в Ірландії і в усьому світі.

Red Label

Red Label - це найбільш доступний сорт шотландського купажованого віскі, який і в нашій країні має велику популярність. Готується він з 35 сортів віскі і має витримку від трьох до п'яти років, що надає йому жорсткість і терпкість. Новачкам фахівці радять вживати його з колою, льодом або будь-яким соком, щоб не зіпсувати враження від цього напою.

Що стосується більш вишуканих і елітних сортів Blue, Gold і Green Label, але їх неймовірний смак краще не перебивати.

Чим заїдати віскі: всі варіанти закусок

Дати однозначну відповідь: яка закуска підійде до віскі не можна, адже до кожного з сортів напою додається свій вид закуски. Давайте розбиратися, яка закуска краще підійде до того чи іншого сорту напою.

1. До сортів напою, що має фруктовий і терпкий смак або димний присмак, прекрасно підходить червоне м'ясо, яловичий язик, фуа-гра, гусяча або качина печінка. До такої закуски найкраще підходять сорти віскі з Шотландії: White Horse, William Grant's, the Family і інші.

2. Лосось і інша копчена риба ідеально підходимо до таких сортів, як Glen Grand, Teacher's, Famouse Grouse Blend.

3. Сорти віскі, мають незвичайний трав'яний аромат, такі як Jameson, Glenmorangie, Ballantines і Finest відмінно поєднуються з морепродуктами.

4. Сорти, що відрізняються терпкістю і димним, торф'яним присмаком, такі як Red Label, Dewar's White Label і Famouse Grouse чудово поєднуються з м'ясом, зокрема, бараниною та яловичиною.

Крім всіх перерахованих вище видів закуски, смак віскі можна поєднувати з шматочком дині. Не рекомендується поєднувати напій з цитрусовими, такими як лимон, апельсин і мандарин, так як вони здатні перебити благородний смак віскі.

Всі перераховані вище види закусок відносяться переважно до традицій вживання напою в Європі. Що стосується США, то вони дещо відрізняються оригінальністю вибору. У них прийнято поєднувати віскі з різними фруктами і десертами, але на першому місці у них стоїть гіркий шоколад, який здатний підсилити неповторний смак цього вишуканого напою.

Ось, власне, і все, що вам потрібно для того, щоб навчитися правильно пити віскі. Але не забувайте, що віскі - це міцний алкоголь, і вживати його потрібно в міру.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь