Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке геотекстиль. Види геотекстилю, як вибрати геотекстиль

Час не стоїть на місці, а разом з ним розвиток нових технологій і розробка будівельних матеріалів. Одним з таких щодо нових, інноваційних матеріалів, є геотекстиль, застосування, якого в сфері будівництва автодоріг і гідротехнічних систем дозволило скоротити фінансові вкладення і істотно продовжити їх експлуатаційний термін.

Що таке геотекстиль

Геотекстиль - це відносно міцне і водопроникних полотно, яке виготовляється з синтетичної сировини, наприклад, з базальтового або скловолокна, поліефірних або поліпропіленових ниток, або інших полімерних матеріалів. Залежно від вихідної сировини, геотекстильні полотно виготовляють способом іглопробіванія, склеюванням, сплавом або плетінням однієї безперервної нитки.

Види геотекстилю

Геотекстиль класифікують на два основних типи в залежності від особливості технології його виробництва: тканное і неткане полотно. Тканий геотекстиль в Казахстані виробляють способом переплетення синтетичних або поліефірних ниток під прямим кутом. При цьому кінцева міцність матеріалу, безпосередньо залежить від вихідної міцності і гнучкості волокна, а також від щільності волокон, тобто, від відстані між паралельними і пересічними волокнами.

Нетканий геотекстиль в основному виготовляють з полімерних або поліефірних матеріалів способом іглопробіванія або сплаву. В незалежності від технології виробництва, готове геотекстильні полотно має високий ступінь гнучкості, деформируемости і водопроникність. Однак дані властивості матеріалу залежать в першу чергу від його щільності.

Щільність геотекстилю

Щільність полотна ні в якому разі не можна плутати з його міцністю. Від щільності безпосередньо залежить ступінь деформованості і водопроникності. Тоді як міцність, це показник максимально витримується навантаження. Щоб було зрозуміло, наприклад, якщо взяти марлю і брезент з однаковою щільністю, то міцність у цих матеріалів буде абсолютно різною, так як волокна брезенту більш міцні, ніж волокна марлі.

У сфері будівництва дренажних і гідротехнічних систем застосовують геотекстиль з щільністю 80-1000 г / кв.м. Наприклад, при будівництві злітних смуг і автомобільних доріг застосовують геотекстиль щільністю не нижче 400 г / кв.м, виготовлений голкопробивним способом. Тоді як для пристрою дренажної системи на дачній ділянці, цілком прийнятно використовувати матеріал з щільністю від 200 г / кв.м, а для облагородження заміської ділянки, взагалі полотно з щільністю від 100 г / кв.м. При цьому, звичайно, крім зовнішнього навантаження обов'язково враховують якість грунту, тобто, його стабільність і схильність до пученію або ерозії.

Як вибрати геотекстиль

Вибираючи оптимальний матеріал, перш за все, необхідно визначитися з завданнями, які він буде виконувати. При будівництві доріг або пішохідних доріжок важливо уникнути подальшої просадки грунту. Для армування і посилення грунту в основному застосовують геотекстиль виготовлений голкопробивним способом. Даний матеріал має меншу водопроникність, але і ціна геотекстилю такого типу значно менша.

У разі якщо геотекстиль підбирається для створення дренажної системи або облагородження земельної ділянки, то оптимально використовувати ткане полотно з мононитки. Такий матеріал буде перешкоджати змішанню різних за якостями технологічних шарів грунту і дренажної системи, при цьому забезпечуючи достатню водопроникність.

Вибір геотекстилю оптимальної щільності:

  1. • 20-30 г / кв.м - застосовується для захисту посівних насіння від птахів. Добре пропускає дощову воду і сонячне світло. Затьмарюється прямо на землю.
  2. • 40-60 г / кв.м - використовується для монтажу парників і теплиць замість поліетиленової плівки. Пропускає вологу і сонячні промені.
  3. • 60-80 г / кв.м - застосовується для обертання дренажних труб і в якості фільтрів геомембран.
  4. • 100 г / кв.м - застосовується при облагороджування дачних ділянок і облаштуванні газонів.
  5. • 200 г / кв.м - служить для створення комплексних дренажних систем.
  6. • 250 г / кв.м - використовують при будівництві автодоріг, розрахованих тільки на легковий транспорт.
  7. • 350 г / кв.м - для будівництва автодоріг федерального значення, розрахованих на важкий вантажний транспорт.
  8. • 400 г / кв.м - для будівництва злітних літакових смуг.
  9. • З більш високою щільністю геотекстиль використовують при будівництві гідроелектростанцій або танкових полігонів.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь