Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Історія та особливості розвитку вейп-культури

Електронні сигарети або вейпи - це остання новинка в процесі доставки нікотину в організм. Вони з'явилися не так давно, в 2004 році, але широкого поширення набули всього 2-3 роки тому. Однак вейпери наполегливо протиставляють себе курцям сигарет і вважають, що вейпінг - це ідеальний спосіб позбутися від шкідливої ​​пристрасті до нікотину.

У нашій країні вейпи стають все більш затребуваними і популярними, вейпінг активно набирає обертів, особливо після оголошення заборони куріння в місцях громадського користування. Тепер навіть найзатятіші курці можуть дозволити собі палити де завгодно: в офісі, в аеропорту, в поїзді або в кафе. Новомодні подівся замінили звичні сигарети, а ще для багатьох стали не просто модним атрибутом, але і своєрідним символом прогресу. Незважаючи на нескінченні дебати з приводу шкоди електронних сигарет, в інтернеті і в реалі формуються спільноти вейперов, які обговорюють нові моделі, проводять змагання і діляться інформацією щодо удосконалення вейпов.

Історія появи вейпів

Дослівно вейп перекладається як «пар». Вейпери і курці звичайних сигарет схожі тільки тим, що випускають клуби, тільки вейпери випускає пар, а курці дим. Про шкоду тютюну сказано і написано чимало, при цьому з року в рік кількість людей, що мають згубну пристрасть до нікотину, стрімко збільшується. Спробувавши кілька разів сигарету, багато людей назавжди стають заручниками цієї шкідливої ​​звички.

Трохи більше 10 років тому китайські вчені розробили дивовижний девайс - електронні парогенератори. Чому саме китайці? Тому що в Китаї найбільш гостро стояла проблема нікотинової залежності, майже кожна друга доросла китаєць страждав від цієї пристрасті. Електронні сигарети функціонує за принципом звичайного інгалятора - вейпер Вдихати дим з продуктами горіння, а густий водяний пар. Пробні версії парогенераторів мали солідні габарити, але, тим не менш, на них був великий попит. Виробники миттєво відреагували на активний попит і сьогодні на ринку представлено безліч вейпов самих різних форм і модифікацій. Електронні замінники сигарет користуються великою популярністю в нашій країні, особливо серед молоді.

Вейп, як один із способів позбавлення від куріння

Серед шанувальників вейпінга і людей, які засуджують дане захоплення не припиняються суперечки про те, чи шкідливий нікотин в кишенькових парогенераторах. Напевно, ніхто не буде стверджувати, що вони приносять користь організму, але, тим не менше вони оберігають курця від негативних впливів куріння, при цьому задовольняючи його потреба в нікотині. Переваги вейпов перед звичайними сигаретами в наявності:

  1. • сучасні імітатори тютюнопаління не приносять шкоди здоров'ю оточуючих;
  2. • руки волосся і одяг вейпера не просочувати їдким димом;
  3. • для прикурювання електронної сигарети не потрібен контакт з відкритим вогнем. За висновками експертів, близько 60% пожеж відбуваються з вини курців. При цьому у вейперов немає необхідності в попільничці, так як електронні сигарети не залишають після себе купа попелу і недопалки;
  4. • можливість самостійно змінювати нікотинову дозу. У продажу представлено багато рідин для заправки електронних парогенераторів з різним вмістом нікотину і з різними ароматичними добавками. Тому вейпер може самостійно знизити дозу нікотину аж до повної відмови, крім цього заправка для вейпа є досить дешевою;
  5. • вейпи в процесі експлуатації не виділяють смоли і канцерогени, які утворюються при тлінні тютюну і паперу, тому вейперам не грозить задишка і характерний кашель курця;
  6. • використання електронних парогенераторів дозволено законом. Вони не прирівнюються до тютюнових виробів, тому поки парити можна де заманеться.

Поки що отримати точну відповідь на питання «Наскільки нешкідливі вейпи?» Досить складно. Безумовно, в процесі ширяння, курець отримує певну дозу нікотину. Але в чистому вигляді нікотин для людського організму шкідливий не більше, ніж кофеїн. А в процесі ширяння людина не отримує шкідливі продукти горіння. Крім цього, вейпи можна використовувати в якості кишенькового інгалятора під час застуди, досить заправити його розведеною настоянкою календули або евкаліпта.

Наркологи вважають що дуже непросто допомогою вейпа повністю позбутися від нікотинової залежності. Завдання вейпа полягає в доставці нікотину в організм, він не може позбавити від згубної звички в цілому. Просунуті вейпери наполягають на тому, що парити в будь-якому випадку краще, ніж курити звичні сигарети, так як куріння вейпа на 90% безпечніше для організму. І більшість вейперов постійно знижують відсоток нікотину в заправляється рідини.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь