Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке банківський депозит

Банківський депозит – один з найпоширеніших спосіб інвестування в усьому світі. Це зумовлено його простотою і доступністю для звичайних громадян.

Під терміном «депозит» прийнято вважати гроші, передані в банк під відсотки. До певного терміни вони підлягають поверненню з невеликою премією за використання фінансовою установою.

Для того щоб відкрити вклад не потрібно володіти якимись спеціальними знаннями. Потрібно всього лише выбрать депозит, який найбільше вам підходить на сайті minfin.com.ua, внести на рахунок установи гроші і чекати закінчення терміну дії договору.

Банківський депозит хороший тим, що прибуток тут гарантована. Цим він вигідно відрізняється від ринку цінних паперів, вартість яких може знизитися з різних причин.

Незважаючи на це у даного способу інвестування є і мінус. Прибуток за вкладом найчастіше невелика. Найчастіше вона дорівнює або трохи менше поточної інфляції в країні. В першу чергу банківський депозит допомагає зберегти капітал, але не примножити. Для тих, хто намагається максимально заробити з допомогою наявних грошей, співпраця з банками не підходить. Основна частина доходу буде «з'їдена» інфляцією.

І все ж не варто зовсім відмовлятися від даного інструменту. Більшість інвесторів частину заощаджень зберігають саме в банківських депозитах. Цим істотно знижується інвестиційні ризики. Адже банки в основній своїй масі надійні та стабільні. Крім того, частину коштів у разі несподіваного банкрутства фінансової установи відшкодовується державою, що робить вклади ще більш актуальними.

На практиці поширено два види депозитів. Перший називається строковим. Другий – до запитання. Кожен з них надає свої умови співпраці. Плюс вкладу до запитання полягає в тому, що його можна забрати в будь-який момент. Мінус – низький відсоток за користування грошима.

Строкові депозити вносять на конкретно визначений термін. Якщо забрати гроші раніше зазначеної дати, відсотки згоряють і не виплачуються. При дотриманні всіх домовленостей, фінансова віддача від зробленого вкладення набагато більш істотна, ніж у першій різновиди вкладу. В середньому вона дорівнює семи – тринадцяти відсотків. У роки нестабільності і високої інфляції, ставка за депозитами піднімається і в окремих випадках доходить до двадцяти відсотків. Що, безсумнівно, багато.

Сьогодні внесок можна здійснити не тільки в національній валюті, але і будь-який інший. Особливою популярністю користуються гроші США і низки європейських країн. Вони відрізняються високою стабільністю і надійністю, внаслідок чого, подібні вклади мають більш низьку процентну ставку.

Ще один різновид вкладу – мультивалютний. Вони не прив'язані до однієї єдиної валюті та мають можливість переходу з однієї в іншу за поточним банківським курсом. Такі вклади вигідні в першу чергу людям, які часто переміщаються і подорожують по світу.

У висновку відзначимо, що банківський депозит – відмінний інструмент для початківця інвестора. У процесі нарощування досвіду, його частка в портфелі знижується на користь більш прибуткових вкладень.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь