Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Львівські вчені по кісточках зібрали мамонта льодовикового періоду

Завершилася піврічна копітка робота у Львівському краєзнавчому музеї. Тут вчені буквально по кісточках зібрали мамонта, який загинув приблизно 24 тисячі років тому.

Історію появи цього експоната можна назвати унікальною. Мамонта знайшли в 1907-му році робітники однієї з озокеритних шахт в Івано-Франківській області. Спочатку всі вирішили, що натрапили на тушу вола. Заповзятливі роботяги розібрали шкуру на взуття, великі кістки подробили, а дрібні витягли на поверхню. І тільки спостережливість одного з інженерів не дала остаточно знищити мамонта. Інженер повідомив про знахідку вченим. Вона стала світовою сенсацією, адже зазвичай мамонтів знаходять у вічній мерзлоті. Але ніяк не в середніх широтах, на глибині всього 12,5 метрів. Скелет мамонта, як могли, зібрали. Всі ці роки він демонструвався в одному із залів Львівського музею. У 1995-му році конструкцію розібрали і склали в ящик.

Через 23 роки було вирішено відновити мамонта. Всі кістки почистили, покрили антимікробним розчином, зміцнили спеціальними смолами. Для кріплення виготовили металевий каркас. За словами співробітника музею Андрія Бокотея, експозиція «Льодовиковий період» буде готова до кінця року.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь