Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Середньовічний човен знайшли на дні Дніпра

Завершилася гідроархеологічна експедиція Національного заповідника «Хортиця». Вона тривала всього 10 днів, проте, ознаменувалася важливою і цікавою знахідкою. Про неї розповів керівник експедиції Дмитро Кобалія.

Зокрема, він нагадав, що в кінці 20-го століття місцевими драйверами недалеко від острова Хортиця було знайдено корабель, який, ймовірно, був споруджений в 18-му столітті. У зв'язку зі станом корабля його вирішили не піднімати на поверхню. Але безліч артефактів були підняті. Серед них - фрагменти посуду, побутові предмети і т. д. У липневій експедиції нинішнього року археологи виявили човен, завдовжки 100 м і шириною 20 м. Човен має плоске дно і гострий ніс, виготовлений він з дуба. Дмитро Кобалія не виключає, що човен міг бути виготовленим ​​в 16-му столітті, а можливо, і раніше. На вік човна вказують знайдені в ньому скоби, а також спосіб кріплення обшивки. Її зшивали за допомогою кованих цвяхів, для них в дошках вирізали трикутні пази. У центральній частині човна обшивка відірвана, а корма і ніс човна збереглися краще. У човні також знайдені фрагменти посуду та інші предмети.

У той же час, зрозуміло, що вміст човна раніше було розграбовано. У зв'язку з цим Дмитро Кобалія вважає за необхідне організувати дієву охорону археологічних знахідок.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь