Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

В НБУ замінять паперові 5-ти і 10-ти гривневі купюри на монети

У Національному банку України заявили про те, що випуск паперових купюр номіналом 5 і 10 гривень буде припинений уже найближчим часом. Про це поінформувала прес-служба НБУ.

Повідомляється, що вже в поточному році почнеться поступова заміна купюр металевими монетами. Деякий час банкноти і монети будуть діяти паралельно - до тих пір, поки паперові гроші не вилучать повністю з обігу. У зв'язку з цим в прес-службі уточнили, що немає ніякої необхідності спеціально міняти 5-ти і 10-ти гривневі банкноти. В НБУ також пояснили, що причина заміни грошових коштів на металеві не пов'язана з інфляцією, вона досить прозаїчна. Паперові гроші швидко зношуються, рвуться і вимагають постійної заміни старих купюр на нові. Відомо, що щорічно банківськими установами вилучається з обігу до 800 000 000 непридатних купюр. Термін зносу металевих монет - понад 20 років. А це істотна економія фінансових коштів, які спрямовуються на виготовлення грошей. У НБУ вважають, що заміна паперових банкнот на монети з металу відповідає європейським стандартам, до яких прагне Україна.

Відомо, що в ЄС існують монети номіналом в 1 і 2 євро. Використовуються металеві монети дрібного номіналу в Японії, Канаді, Австралії, Норвегії та інших розвинених країнах.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


One thought on “В НБУ замінять паперові 5-ти і 10-ти гривневі купюри на монети

Залишити відповідь