Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Сирію запропонували розділити, як Югославію

Сирійська криза триває і пора розділити країну на кілька частин, заявляє Джеймс Ставрідіс, колишній головнокомандувач силами НАТО в Європі. Про це він написав у своїй статті для журналу Foreign Policy.

Генерал північноатлантичного альянсу впевнений, що війна в Сирії так скоро не закінчиться, хоча зараз спроба перемир'я працює. На думку Ставрідіса, головна проблема в тому, що не можуть прийти до спільної згоди основні гравці: РФ і США сперечаються про долю Башара Асада, Іран і Саудівська Аравія загрузли в релігійному і геополітичному конфлікті, а у Туреччини та Росії розбіжності у стратегічних і тактичних питаннях.

Екс-глава підкреслює, як єдина сирійська держава більше не існує: великі частини країни управляються лідерами, які нікому не присягали і ненавидять залишки суверенної держави, а нація розірвана громадянською війною. І тому Ставрідіс пропонує: необхідно задуматися про розподіл Сирії.

Генерал представляє майбутню розділену Сирію таким чином: алавітський район навколо Дамаска під керуванням Асада і того хто прийде йому на зміну, центральний регіон під керуванням помірного сунітського режиму, а на сході країни може утворитися курдський анклав. Розділ держави може бути різним: від федерації, як в Боснії до повного розриву, як в Югославії.

«У випадку поділу країни населенню Сирії втрачати нічого, тому що половина вже була змушена змінити своє місце проживання. Найсприятливішим варіантом стане проведення кампанії проти ІДІЛ в поєднанні з встановленням федеральної системи з високою часткою місцевої автономії. І якщо ці пропозиції представити пакетом, то можна досягти довгоочікуваного мирного врегулювання, як в Боснії 20 років тому» , - констатує генерал.

Ставрідіс попереджає, що поки рано викладати цю пропозицію на стіл. За його словами, ідея полягає в тому, що якщо сторони почнуть переговори, то з часом зможуть домовитися про нові вибори і конституції.

«З огляду на зростання кількості загиблих, небезпечний стан громадянської війни, відсутність ефективного прогресу при застосуванні будь-яких підходів та повний хаос в регіоні, має бути присутня можливість подумати над варіантом поділу Сирії», - пише Ставрідіс.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь