Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Новини космосу: зірки-монстри, космічна "аварія", планета з дивною орбітою

Новини космосу: "Хаббл" отримав унікальний знімок галактик, що зіштовхуються і виявив 9 зірок - монстрів; астрономи виявили "комету" розміром з Юпітер.

"Hubble" отримав унікальні фотографії однією з найбільших космічних аварій у Всесвіті - фото двох скупчень галактик MACS J0416, які стикаються в сузір'ї Ерідана, повідомляється на сайті Інституту космічного телескопа.

Від Землі скупчення галактик  MACS J0416 віддалено на 4,3 мільярда світлових років. Довжиною воно в найщільнішій частині - приблизно 4 млн світлових років, його маса приблизно в 1 150 трлн разів більша сонячної, в 420 разів перевищує масу Чумацького Шляху.

MACS J0416 - це два окремих скупчення галактик, які стикаючись зараз один з одним, поступово зливаються. Викинуті клуби пилу і газу, різкі спалахи зореутворення і характерні зміщення всередині галактик MACS J0416 - "продукти" зіткнень.

Це гігантське скупчення є гравітаційно лінзою, що підсилює світло, яке випромінюють розташовані за нею далекі галактики, завдяки цьому світілу, з'явилася можливість знайти сліди галактик, які безпосередньо немає можливості розгледіти.

Вчені заявили, що завдяки MACS J0416 "Хаббл" вже зміг знайти саму далеку галактику, з відомих нам.

Телескоп "Хаббл" виявив 9 масивних зірок-монстрів. Кожна з них важить в 100 разів більша за Сонце, повідомляється на сайті NASA.

Всі світила перебувають в зоряному скупченні R136 (туманність Тарантул) і віддалені від Землі на 170 тис. світлових років.  Ці об'єкти - найбільша група важких зірок, яка відома науці.

Щомісяця зірки-монстри викидають в своє оточення матерію, яка по масі дорівнює земній. Причини цього поки не розкриті: відомі моделі не передбачають утворення таких масивних об'єктів з хмар газу і пилу.

Астрономи продовжать спостереження за виявленими зірками.

Астрономи з Каліфорнії виявили екзопланету з незвичайною витягнутою орбітою, характерною для комет. Планета отримала назву HD 20782. Вона володіє ексцентриситетом орбіти в 0,96 - тобто траєкторія руху навколо зірки схожа на сплощений еліпс. Всього кілька комет мають більший ексцентриситет. Планета HD 20782 не схожа на комету, оскільки її можна порівняти з Юпітером по своїй масі.

Вчені пояснюють дивну орбіту планети HD 20782 максимальним наближенням декількох планет з нестабільними орбітами. В результаті чого одна вилетіла за межі системи, а інша набули таку витягнуту орбіту.

Ця екзопланета може віддалятися від зірки в 2,5 рази далі, ніж планета Земля від Сонця, і наближатися набагато ближче, ніж Меркурій до Сонця. Рік на HD 20782 становить 597 днів. НD 20782 від Сонячної системи віддалена на 117 світлових років.

Астрофізики планують детально вивчити спектральні характеристики відбитого випромінювання для визначення складу і структури атмосфери далекого світу.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь