Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Вчені виявили як рак опирається терапії

За рахунок чого може рак опиратися терапії з'ясували вчені з лондонського Інституту вивчення раку (ICR). Свої висновки вони опублікували в статті на сайті ICR.

Для розвитку ракових пухлин важливе значення має ангіогенез - зростання нових кровоносних судин. Тому створення ангіогенних препаратів - основний спосіб боротьби з раком. Однак клітини ракової пухлини через якийсь час до таких препаратів стають стійкими. Вчені прийшли до висновку, що рак використовує "обхідні шляхи".

Останні дослідження показали, що ракова пухлина крім створюваної всередині себе кровоносної системи, може здорові кровоносні судини красти з навколишніх тканин. Процес цей учені назвали "кооптація судин", - йдеться у статті.

Дослідження, що підтверджують теорію, проводилися на лабораторних мишах, які мають рак печінки. Лікування мишей ангіогенами спочатку давало позитивний результат, але з часом дія препарату припинялося. Цікаво, що після скасування медикаментів ракова пухлина переключилась назад на будівництво своєї кровоносної системи. Це пояснює факт того, що у деяких пацієнтів після перерви терапія дає позитивний результат.

Відкриття лондонських вчених дозволяє почати роботу над створенням лікарських препаратів, які більш ефективно будуть боротися з раковими пухлинами. Дія нових препаратів буде розповсюджуватися як на ангіогенез, так і на кооптацію судин.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь