Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Мантія Землі під США «відривається» від кори

Вчені з Університету Північної Кароліни з'ясували причини підвищеної сейсмічної активності в південно-східних районах США. На думку фахівців, причина криється в розшаруванні Північно-Американської тектонічної плити.

Група вчених із США встановила, чому схід країни, який розташований на стійкій тектонічній платформі, потерпає від землетрусів, яких в регіоні в принципі не повинно бути. Співробітники Університету Північної Кароліни на чолі з професором Берком Біріолем з допомогою радарів створили тривимірну карту мантії, земної кори і прошарку між ними.

Дослідження показало, що під східними містами США товщина кори була вкрай нерівномірною: десь занадто товстою, десь вкрай тонкою. Відмінності в товщині кори і стали причиною землетрусів на сході Америки, заявили вчені.

Геологи висловили припущення, що нерівномірності і стоншування виникли через відшарування мантії від земної кори. Фахівці вважають, що процеси, які відбуваються під північноамериканським континентом свідчать про його «відрив» від Землі. У майбутньому це може привести до сильних землетрусів на східному узбережжі країни.

Однак, сейсмологи уточнили, що в даний час причин для паніки немає. Глибинні процеси не відрізняються особливою швидкістю. Кільком поколінням американців абсолютно нічого не загрожує, підкреслив Біріоль.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь