Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Астрономи розкрили таємницю гігантської марсіанської хмари

Астрофізики Європейського космічного агентства розкрили причину появи гігантської хмари на Марсі. Таємничий шлейф у 2012 році зафіксували астрономи-любителі.

Вченим вдалося знайти пояснення існування над поверхнею Червоної планети таємничої хмари, яке вперше була помічена астрономами-любителями. Незвичайність шлейфа полягала в тому, що він розташовувався на аномально великій висоті (250 кілометрів), утворився за 10 годин і простягався над величезною територією (500 тисяч квадратних кілометрів). Структура перебувала над поверхнею планети протягом 10 днів, а потім зникла.

Вчені пояснили, що хмара утворилася набагато вище за ту області, де могли б сформуватися хмари з вуглекислого газу та води. Астрономи звернули увагу, що шлейф виник в іоносфері, де газова оболонка Марса взаємодіє із зарядженими сонячними частинками. Час появи шлейфу збігся з потужним викидом корональної маси від Сонця.

«Спостереження показали, що викид був досить сильним і вплинув на зміну космічної погоди, - розповів Дзвід Ендрюс, співробітник інституту космічної фізики, - Явище вплинуло на швидкість витоку плазми з марсіанської атмосфери, що і призвело до утворення шлейфу».

Схожий хмарний шлейф спостерігав телескоп «Хаббл» в 1997 році. Тоді поява хмари над Марсом також співпала з потужним викидом від Сонця.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь