Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Японські вчені створили робоамебу, якою можна керувати

Вчені Університету Тохоку (Японія) дуже маленький робот, яким можна керувати – мікроскопічну амебу. Як повідомляє джерело з посиланням на творців біоробота, робоамеба неєдиний маленький наноробот, але безперечно одна в своєму роді, рухами якої можна управляти.

Механізм винаходу зроблений з моторних білків і своєрідних муфт, які складаються з ДНК-ланцюгів. Сама робоамеба виглядає як мішечок, заповнений рідиною, в якому знаходяться ліпіди і макромолекули з жиру і воску. Для руху зсередини роботу необхідне ультрафіолетове світло, яке потрапляючи на наноробота, активує рухові білки, які починають тягнути мікротрубочки в бік фотонів, створюючи, таким чином, рух. Дана процедура нагадує людину у водному міхурі, який намагається рухатися вперед. Для зупинки робоамеби вчені використовують хвилі іншого світла.

Прототипом механіки послужили мікроскопічні фотосинтезуючі морські водорості, світлочутливі білки яких, вловлюючи фотони світла, інстинктивно починають прагнути до сонячних променів для поповнення свого запасу енергії.

У майбутньому вчені мають намір удосконалити наноробота, щоб він міг зберігати задану програму і рухатися в суворому напрямку і з певною швидкістю. Незважаючи на недоробки, у робоамеби є вагомі переваги вже зараз: вони зручні в транспортуванні, а також прекрасно переносять заморожування і разморозку.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь